nagłówek

Zupa z pokrzywy

750491_pokrzywa

Wykorzystajcie fakt, że macie dostęp do świeżutkiej, młodziutkiej pokrzywy i zróbcie:
WYŚMIENITĄ ZUPĘ Z POKRZYWY! 🙂 Ja zrobiłam dzisiaj według przepisu znalezionego w necie. Zupa jest naprawdę wyśmienita i prosta w przygotowaniu. Udostępniam Wam przepis. Palce lizać! 🤤

Pokrzywa na zupę powinna być młoda, a najlepiej wybierz tylko listki szczytowe, bo mają najwięcej właściwości odżywczych. Wypróbuj nasz przepis na zupę z pokrzywy.

Składniki
• 3 szklanki młodych listków pokrzywy
• 2 marchewki
• 3 ziemniaki
• 2 listki laurowe
• ziele angielskie
• cebula
• 3 ząbki czosnku
• majeranek
• sól
• świeżo mielony pieprz
• masło
• śmietana do zabielenia

Przygotowanie krok po kroku:
• Pokrzywę sparzyć gorącą wodą (dzięki temu nie tylko usuniesz drobnoustroje, ale i pozbawisz pokrzywę charakterystycznego „pieczenia”).
• W garnku zagotować wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim solą, drobno posiekanym czosnkiem i warzywami.
• Pokrzywę i cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem.
• Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodać pokrzywę i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku ulubionymi ziołami.
• Żeby zrobić zupę krem, wystarczy zmiksować zupę w blenderze. Tuż przed podaniem na dnie talerza rozprowadzić łyżkę śmietany i na tak przygotowany podkład wlewać zupę.

Przepis znalazłam na: http://beszamel.se.pl/warzywne/wiosenna-zupa-z-pokrzywy,8499/