nagłówek

Zupa z czerwonej soczewicy

soczewica_n
Składniki
Warzywny bulion na zupę:
2 nieobrane cebule pokrojone w ćwiartki
5 nieobranych ząbków czosnku
korzeń selera pokrojony w ćwiartki
2 pietruszki
4 marchewki pokrojone w kawałki
2 pory
7 gałązek pietruszki
2 liście laurowe
3 ziarna ziela
6-7 ziaren pieprzu czarnego
sól do smaku
8 szklanek wody

Wszystko gotujemy przynajmniej godzinę! Im dłużej tym lepiej.
Przecedzamy przez sito. Wywar posłuży nam do zupy.

Zupa z soczewicy
2 cebule obrane i pokrojone w drobną kosteczkę
3 posiekane ząbki czosnku
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
oliwa z oliwek
sól do smaku
puszka mleczka kokosowego 400ml
kilka marchewek z wywaru pokrojonych w plasterki dla ozdoby

Do garnka dodajemy oliwę. Gdy nagrzeje się wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilę mieszamy.
Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Dodajemy opłukaną soczewicę. Mieszamy około 3-4 minut.
Zalewamy naszym wywarem i gotujemy aż soczewica będzie miękka.
Koniecznie zbieramy pianę, która zbiera się podczas gotowania soczewicy!
Dodajemy mleczko kokosowe i solimy do smaku.
Przyozdabiamy pokrojoną marchewkę.

Idealna zupa na jesienne chłody. Syci, rozgrzewa, a jej przygotowanie poprawia humor. 🙂