nagłówek

Warsztat wyrobu sera i masła

Termin:  8 sierpnia 2015, godz. 11.30-14.30
Miejsce: Wiżajny, Stowarzyszenie Macierzanka, Suwalszczyzna
Grupa: 15 osób

W Wiżajnach, zwanych Biegunem zimna, odbędą się warsztaty robienia masła i sera.
Naszymi nauczycielami będą gospodarze ze Stowarzyszenia Macierzanka, które „otworzy” swoje progi, aby przyjmować gości w celu pokazania całego procesu wyrobu serów podpuszczkowych i robienia masła. Stara tradycja robienia serów i masła przekazywana z dziada pradziada ma stać się tematem przewodnim tego warsztatu.

Kostka-4

Masło
Masło dla wielu z nas, to podstawowy produkt w codziennym życiu. Obecnie wszystko to, co się tym określeniem nazywa raczej w niewielkim stopniu przypomina tradycyjne masło. Zapraszamy zatem do podróży, w trakcie której każdy z Państwa nauczy się jak zrobić masło na własny użytek. To wbrew pozorem nie jest takie trudne. Kluczowe jest mleko wraz z śmietaną oraz maselnica, w której ubijać będziemy śmietanę tworząc w ten sposób przysmak, który może gościć codziennie na Państwa stołach.
ee64684472e5cc7392e04668628d6668

Ser
Zapraszamy Państwa na prezentację połączoną z możliwością zakupu sera tradycyjnego z terenów Suwalszczyzny. Ser podpuszczkowy dojrzewający produkowany jest według tradycyjnej receptury opracowanej na podstawie doświadczeń i przepisów starszych mieszkańców gminy Wiżajny i Rutka Tartak. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego świeżego, niepasteryzowanego co jest jego wielkim walorem smakowym jak i zdrowotnym. Mleko jest ścinane naturalną podpuszczką uzyskiwaną z żołądków cielęcych, powstały skrzep jest cięty, odsączany, formowany i solony. Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny w przekroju jest jednolity, ale mogą w nim występować dziurki. Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny ma białawo-żółty do żółtego kolor, który staje się ciemniejszy w miarę dojrzewania. Produkt jest sprężysty i elastyczny, a im bardziej dojrzały, tym twardszy. Młody ser ma delikatny smak, który w trakcie dojrzewania nabiera intensywności. Zapach jest dość intensywny, może być wzbogacony aromatem miejscowych ziół lub wędzony. Jedynym dodatkiem ścinającym mleko jest podpuszczka naturalna. Ser podpuszczkowy dojrzewający wędzony Wiżajny jest uznanym produktem regionalnym wpisanym na Listę Produktów Tradycyjnych. Sery dla Państwa wystawiać będzie Stowarzyszenie „Macierzanka”.
Ser-podpuszczkowy_wedz Ser-podpuszczkowy-dojrzewaj

Stowarzyszenie Macierzanka

Tradycja wytwarzania sera w rejonie Wiżajn i Rutki Tartak przekazywana jest z pokolenia na pokolenie przez gospodynie od niepamiętnych czasów. Świadczą o tym zachowane drewniane formy, które wykorzystywano do wytwarzania sera już przeszło 120 lat temu.
Jesienią 2003 roku za namową władz powiatowych zwołano zebranie gospodyń z terenu gminy Wiżajny i Rutka Tartak produkujących sery. Dało to zalążek obecnie działającego stowarzyszenia. W roku 2005 w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo jako grupa producentów lokalnych z gminy Wiżajny i Rutka Tartak gospodynie otrzymały za swoje produkty Perłę. Nagroda przyznawana jest w ramach Ogólnopolskiego Programu Najwyższa Jakość i patronuje jej Ministerstwo Rozwoju Regionalnego oraz Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości.
15 marca 2006 roku zostali wpisani na Listę Produktów Tradycyjnych jako: Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny. Wtedy to powstało również Stowarzyszenie „ Macierzanka”.

Kilkakrotnie przyjeżdżali do grupy producenci sera z Francji oraz pracownicy Unii Europejskiej z Brukseli. Dzielili się swoimi doświadczeniami na temat działalności takich grup w krajach Unii Europejskiej.

W maju 2009 roku dziewięciu producentów otrzymało rekomendację SlowFood Polska. To wyróżnienie gwarantujące wysoką jakość tak składników, jak i efektu końcowego w postaci sera podpuszczkowego.

Inwestycja:

55 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą w wysokości 55 złotych.

Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem: „warsztat serów i masła”.
Alicja Chlasta
Deutsche Bank
05 1910 1048 2944 2902 8705 0001
Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
W przypadku jej braku w ciągu 7 dni od daty dokonania rezerwacji miejsce zostanie anulowane.
Swoje uczestnictwo wraz z wpłatą można wycofać do 2 tygodni przed zajęciami.
Po tym terminie wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

ZAPISY:

e-mail: biuro@alcha.pl
tel: 608 028 124

ORGANIZATOR:

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
w Warszawie