nagłówek

Warsztat robienia sękacza

Termin: 22 lipca 2016, 16.00-18.30
Miejsce: Mikołajewo, Pensjonat Wigierski


028 025

Sękacz w Niemczech znany jako BAUMKUCHEN, na Litwie jako ŠAKOTIS. Jednak bez znaczenia na kraj nazwa odnosi się do wyglądu ciasta, które przypomina pień drzewa z wieloma sękami.
W Polsce tradycja uznaje, że pierwsze sękacze upieczono w miejscowości Berżniki koło Sejn na Suwalszczyźnie z okazji odwiedzin królowej Bony. Według innych podań sękacze zostały sprowadzone na Litwę z Niemiec przez Radziwiłłów, a następnie za pośrednictwem szlacheckich dworków trafiły do bogatszych chałup chłopskich.

Obecnie sękacz powstaje nad wolnym ogniem albo przy użyciu paneli spiralnych, które zapiekają kolejne warstwy ciasta tworząc słoje pnia. Ciasto charakteryzuje się niezwykle delikatną konsystencją, wręcz rozpływa się w ustach. Ponadto z uwagi na wysoką temperaturę pieczenia zachowuje smak i przydatność do spożycia nawet do miesiąca.

Inwestycja:

60 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą w wysokości 60 złotych.
Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem: „Warsztat sękacza”.
konto ośrodka:
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058

do przelewów zagranicznych:
Kod IBAN – PL50 1020 5558 1111 1355 6440 0058
Kod SWIFT – BPKOPLPW

Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
W przypadku jej braku w ciągu 7 dni od daty dokonania rezerwacji miejsce zostanie anulowane.
Swoje uczestnictwo wraz z wpłatą można wycofać do 1 tygodnia przed zajęciami.
Po tym terminie wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

ZAPISY:

e-mail: alcha@alcha.pl
tel: 608 028 124

ORGANIZATOR:

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
w Warszawie

086 (2)