nagłówek

Walentynkowy warsztat parzenia herbaty

Termin: 14 lutego 2013
Miejsce: Warszawa
Prowadząca: Anna Włodarczyk
Grupa: 3 pary

„Nie pij herbaty jak ktoś, kto przełyka kawę w czasie przerwy w pracy. Rób to powoli i z namaszczeniem, tak jak pracuje oś, wokół której kręci się Ziemia – powoli, równo, bez pośpiechu. Żyj w teraźniejszej chwili. Tylko ona jest życiem.”
(Thich Nhat Hanh)

Zapraszamy Państwa w ten Walentynkowy wieczór do zanurzenia się przy czarce herbaty w przestrzeń wielowiekowej tradycji, ciszy, medytacji, i wyciszenia.

Sztuka herbaty kojarzy się u nas przede wszystkim z Japonią, a niewiele osób wie, że wywodzi się ona z Chin. Należy do niej umiejętność właściwego parzenia, która pomaga cieszyć się pełnią smaku i aromatu herbaty, a jednocześnie korzystać z jej dobroczynnego wpływu na zdrowie, ale „sztuka herbaty” jest też czymś więcej.

Celem spotkania herbacianego jest jej „kosztowanie”, a zatem coś więcej niż tylko „picie”: delektowanie się jej smakiem i aromatem, podziwianie koloru naparu, obserwowanie liści we wszystkich przemianach, które przechodzą podczas różnych etapów parzenia. Jest to więc bliskie spotkanie z herbatą, ale także z drugim człowiekiem, z którym dzielimy się herbatą i wrażeniami z jej kosztowania.

Sztuka herbaty to także sztuka tworzenia piękna – herbaty, naczyń, otoczenia, sztuka odnajdywania spokoju i harmonii w codziennym życiu, budowania relacji międzyludzkich.

Kosztowaniu najlepiej służy sposób parzenia zwany gongfu cha – „herbata pracochłonna”, podczas którego tą samą, dość dużą porcję liści parzymy w małych naczyniach bardzo krótko, ale wielokrotnie, za każdym razem uzyskując nowe smaki i aromaty. Uczestnicy warsztatów poznają zasady parzenia gongfu cha, skosztują i samodzielnie zaparzą tą metodą trzy niezwykłe gatunki herbaty z Tajwanu, reprezentujące trzy z tak zwanych „sześciu wielkich rodzajów herbaty”: zieloną Gan Lü Chun – „Słodką Zieloną Wiosnę”, turkusową Alishan Wulong i czerwoną Alishan Hongcha.

Poznają też naczynia herbaciane, zarys historii chińskiej herbaty i związane z nią legendy…

Aby pełniej uczestniczyć w warsztatach, prosimy o przestrzeganie kilku zasad:
• nie nosimy biżuterii na rękach, a także zegarków, długich naszyjników i kolczyków,
• długie włosy powinny być upięte,
• nie używamy perfum,
• strój nie powinien przeszkadzać przy parzeniu herbaty, dlatego nie nosimy np. ubrań z długimi, szerokimi rękawami.

Prowadząca:

Anna Włodarczyk

Sinolog, absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego i autorka pracy magisterskiej pod kierunkiem prof. Mieczysława J. Künstlera „Herbata chińska na podstawie wybranych materiałów źródłowych”. Studiowała też w Chinach (Xiamen University) oraz w Tajpej na Tajwanie (National Taiwan Normal University). Podczas kilkuletniego pobytu w Chinach i na Tajwanie uczyła się chińskiej sztuki herbaty, m. in. w Centrum Sztuki Herbaty im. Lu Yu w Tajpej, podczas warsztatów w Towarzystwie Rolniczym w Muzha.
Zajmuje się przede wszystkim sztuką parzenia gongfu cha – tzw. „herbaty pracochłonnej”, wywodzącą się z południowo-wschodnich Chin.

Autorka licznych artykułów o chińskiej sztuce herbaty, m.in. w miesięczniku „Filiżanka Smaków”.

Obecnie mieszka w Japonii.

Termin:

14 lutego 2013, godzina: 18.00 – 21.00

Cena:

300 złotych/para

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą zaliczki w wysokości 100 złotych.

Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem: Walentynki.

Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.

konto ośrodka:
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058

W przypadku rezygnacji tydzień przed zajęciami wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

Miejsce:

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Warszawa, Starówka
ul. Freta 14 lok. 2