nagłówek

Slowfoodowy Festiwal Kulinarny na Suwalszczyźnie

Termin: 7-9 sierpnia 2015
Miejsce: Suwalszczyzna
Organizator: Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Patronat Honorowy: Prezydent Miasta Suwałk, Czesław Renkiewicz
Patronat Festiwalu: Slow Food Polska, Suwalski Park Krajobrazowy, Wigierski Park Narodowy
Patronat Medialny: TVP Białystok, Polskie Radio Białystok, Radio 5, Niebywałe Suwałki, Polskie Drogi Gastronomii, Suwalki.info, Portal Turystyczny Suwalszczyzna

W manifeście Slow Food nasze czasy określone są jako kompletnie podporządkowane cywilizacji przemysłowej i zniewolone przez prędkość, ów zawrotny pęd życia, którego przejawem są m.in. fast food’y Prędkość odwraca naszą uwagę od szczegółów, detali, które stanowią o prawdziwym smaku życia – pozwalamy sobie zapomnieć o jednej z podstawowych wartości egzystencji, jaką jest – dobrze rozumiana – zmysłowa przyjemność. Przyjemność, jaką daje chwila wytchnienia, odpoczynku, spokoju, jaką daje czas spędzony wśród przyjaciół; wreszcie przyjemność ze smakowania – zarówno dobrego jedzenia, jak i po prostu głębi i różnorodności życia.
źródło: Slow Food Polska

Wspólne spotkania podczas tych kilku dni Festiwalu mają przypominać, że gotowanie jest przyjemnością, a pożywienie to strawa nie tylko dla ciała, ale przede wszystkim dla duszy. Uczymy się gotować uważnie, z troską o to – co i jak jemy. W Ośrodku Alcha promujemy ideę „slow food”, czyli świadomą postawę wobec spraw dotyczących jedzenia. Stawiamy na jakość!

Festiwalowe warsztaty kulinarne mają być pretekstem do SPOTKANIA (bo coraz rzadziej udaje nam się znaleźć czas na spotykanie się), ale także inspiracją do zwolnienia tempa, złapania oddechu, zatrzymania się.

Podczas spotkań chcemy prezentować i przybliżać kuchnie z regionu Suwalszczyzny, te które są tutaj obecne od zarania, ale też i te, które pojawiły się dzięki różnorodności kultur, które zaaklimatyzowały się na tym obszarze i znalazły tutaj swoje miejsce. Przy okazji wspólnego gotowania i smakowania będziemy opowiadać o zwyczajach, tradycjach, nie tylko kulinarnych, danych przedstawicieli.

Wspólne gotowanie to moc radości, dlatego zachęcamy do udziału w Slowfoodowym Festiwalu Kulinarnym na Suwalszczyźnie.

kolaż1

Kuchnie, które będziemy poznawać to: suwalska, kresowa, tatarska, witariańska, kuchnia polska z użyciem produktów regionalnych, zapomniane produkty w kuchni polskiej, „Słodka akademia Poduszki -desery”. Kuchnię polską oraz zapomniane produkty w kuchni polskiej poprowadzi mistrz kulinarny – Marcin Budynek!

Dodatkowo odbędą się warsztaty wypieku chleba, robienia sękacza, zbierania ziół, robienia masła, serów, pszczelarski, nalewek.

Zaprosimy Was do ekologicznego gospodarstwa znanych w całej Polsce gospodarzy Claudii i Thomasa Notter, którzy w 1993 roku przybyli z Szwajcarii i osiedlili tutaj na stałe.

Warsztaty będą odbywały się w Mikołajewie, Augustowie, Suwałkach, Krasnopolu, Puńsku, Wiżajnach, Bachanowie, w siedzibie Wigierskiego Parku Narodowego oraz w siedzibie Suwalskiego Parku Krajobrazowego.

Ommammam. Będzie się działo, będzie się działo bardzo dużo i smacznie.

Ponadto gwarantujemy relaks i odpoczynek w pięknym miejscu blisko lasu i jeziora Wigry, w Pensjonacie Wigierskim u pani Krystyny, której gościnność jest powszechnie znana na Podlasiu i, gdzie odbędzie się część warsztatów.  🙂

Group of different fruit and vegetables

Przybywajcie.

PLAN FESTIWALU

piątek:
10.00-13.00 Warsztat kuchni tatarskiej (Suwałki),
10.00-13.00 Zwiedzanie gospodarstwa ekologicznego Claudii i Thomasa Notter (Bachanowo),
14.00-17.00 Warsztat kuchni suwalskiej (Mikołajewo),
14.00-17.00 Nalewki i napary dla zdrowia (Krasnopol),
16.00-19.00 Jarmark slowfoodowy, siedziba Wigierskiego Parku Narodowego – impreza otwarta dla wszystkich

sobota:
8.30-11.00 Zielarskie warsztaty, siedziba Suwalskiego Parku Krajobrazowego
10.00-13.00 Warsztat bartniczo – pszczelarski (Krzywe),
10.00-13.00 Kuchnia polska z Mistrzem Budynkiem (Augustów)
11.30-14.30 Warsztat wyrobu masła i sera (Wiżajny),
11.30-14.30 Raw food – surowa dieta (Mikołajewo)
14.00-17.00 Warsztat wypieku chleba (Puńsk)
15.00-18.00 Słodka Akademia Poduszki (Suwałki)
15.00-18.00/18.30 Wielki Dzień Pszczół (Krzywe)
19.00 Wykład Slow Food, bezpłatnie, tylko dla uczestników (Mikołajewo)

niedziela:

10.30-13.30 Zamieńmy niecierpka kwiaty na malw rabaty (WPN)
10.00-13.00/14.00 Zapomniane produkty kuchni polskiej z Mistrzem Budynkiem (Augustów),
10.00-13.00 Warsztat kuchni kresowej (Suwałki)
15.00-18.00 Warsztat robienia sękacza (Wigry)
19.00 Wspólna biesiada – zakończenie Festiwalu, tylko dla uczestników (siedziba Suwalskiego Parku Krajobrazowego)

REZERWACJA

Warunkiem uczestnictwa jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone równoczesną wpłatą za udział w wybranym/wybranych warsztatach.
Wpłaty prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem za jakie jest ona warsztaty.
konto ośrodka:
Alicja Chlasta
Deutsche Bank
05 1910 1048 2944 2902 8705 0001

Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
W przypadku jej braku w ciągu 7 dni od daty dokonania rezerwacji miejsce zostanie anulowane.

Swoje uczestnictwo wraz z wpłatą można wycofać do 2 tygodni przed zajęciami.
Przy rezygnacji po tym terminie wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

Dodatkowo uczestników prosimy o przysłanie numeru telefonu kontaktowego oraz o podanie pełnych danych personalnych (imię i nazwisko).

ZAPISY:

e-mail: biuro@alcha.pl
tel: 608 028 124

WARSZTATY, KTÓRE ODBĘDĄ SIĘ W RAMACH FESTIWALU

Warsztat kuchni tatarskiej
7 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Suwałki, Kuchnia Tatarska u Alika

Będzie to wspólne gotowanie z opowieścią o tradycji i kulturze Tatarów.
Tatarskie jedzenie jest bardzo pracochłonne. Tatarzy, z religijnego nakazu, nie jedzą wieprzowiny, dlatego w ich potrawach, kiedyś królowała baranina, gęsina. Dziś jest to wołowina i drób. Jest tam bardzo dużo potraw mącznych.
Kuchnia tatarska uwodzi różnorodnością i… odstrasza kalorycznością. 🙂
więcej >>
kogut Zwiedzanie ekologicznego gospodarstwa rolnego Claudii i Thomasa Notter
7 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Bachanowo, Suwalski Park Krajobrazowy

Drugiego dnia Festiwalu zapraszamy Was do Suwalskiego Parku Krajobrazowego, gdzie gościć będziemy w kultowym już ekologicznym gospodarstwie Thomasa i Claudii Notter, którzy osiedlili się w tej pięknej części Suwalszczyzny w 1993 roku.
Państwo Notter oprowadzą nas po swoim gospodarstwie, pokażą ogród warzywny i dadzą możliwość porozmawiania o ekologii, serach, filozofii, życiu i mroźnych zimach na Suwalszczyźnie.
więcej >>
Warsztat kuchni suwalskiej
7 sierpnia 2015, godz. 14.00-17.00
Mikołajewo, Pensjonat Wigierski

Kuchni suwalskiej nie można wyobrazić sobie bez ziemniaka. Jest to kuchnia bardzo kaloryczna: ziemniaczano –mączno -mięsna. Ale nie ma się czemu dziwić , w końcu ten region Polski nazywany jest polskim biegunem zimna, mieszkańcy muszą więc dodawać sobie jakoś energii. Podczas warsztatu zrobimy kartacze, babkę ziemniaczaną oraz soczewiaki, potrawy najbardziej regionalne z regionalnych.
więcej >>
Nalewki i napary dla zdrowia
7 sierpnia 2015, godz. 14.00-17.00
Krasnopol

Będzie to warsztat praktyczny o owocach, ziołach a nawet warzywach – poprzedzony teoretycznym wprowadzeniem – wykorzystywanych w nalewkach i leczniczych naparach ziołowych.
więcej >>
ziola 2a Zielarskie warsztaty
8 sierpnia 2015, godz. 8.30-11.00
Turtul, Suwalski Park Krajobrazowy, siedziba

Tak jak przed wiekami tak i dziś ludzie doceniają leki z „apteki”, pól, łąk, lasów. Od wielu lat obserwuje się zwrot w stronę tzw. medycyny ludowej, której zasady stosowania roślin użytkowych zostały przejęte od zielarzy i znachorów. Właściwe stosowanie ziół może w znacznym stopniu poprawić samopoczucie i dopomóc farmakologicznemu leczeniu. Zaletą leczenie roślinnego jest to, że w skład ziół wchodzą związki, do których nasz organizm od tysiącleci jest przyzwyczajony.
Poza tym są w zasięgu ręki. Możemy je sami nazbierać i przygotować.
więcej >>
ziola 2a Warsztat bartniczo-pszczelarski
8 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Wigierski Park Narodowy, Krzywe

Warsztat poświęcony będzie zagadnieniom bartniczo-pszczelarskim – głównie budowie kłody bartnej, barci, ula Dadanta. Poza tym można będzie uzyskać informacje odnośnie zakładania oraz prowadzenia pasieki, barci. Poznamy prace pasieczne w sezonie, obsługę barci i wiele innych zagadnień związanych z zawodem pszczelarza i życiem pszczół.
więcej >>
ziola 2a Kuchnia polska z Mistrzem Budynkiem
8 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Augustów

Kuchnia polska z użyciem produktów regionalnych w wykonaniu samego Marcina Budynka znanego z programów telewizyjnych „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”.
więcej >>
SONY DSC Warsztat wyrobu sera i masła
8 sierpnia 2015, godz. 11.30-14.30
Wiżajny

W Wiżajnach, zwanych Biegunem zimna, odbędą się warsztaty robienia masła i sera.
Naszymi nauczycielami będą gospodarze ze Stowarzyszenia Macierzanka, które „otworzy” swoje progi, aby przyjmować gości w celu pokazania całego procesu wyrobu serów podpuszczkowych i robienia masła. Stara tradycja robienia serów i masła przekazywana z dziada pradziada ma stać się tematem przewodnim tego warsztatu.
więcej >>
RAW FOOD – surowa dieta
8 sierpnia 2015, godz. 11.30-14.30
Mikołajewo, Pensjonat Wigierski

RAW FOOD to nie tylko sposób odżywiania. Jest to styl życia, którego nieodłącznymi częściami są wszystkie aspekty korzystnie wpływające na zdrowie. Zaliczamy do nich między innymi prawidłowe nawodnienie, wysypianie się, aktywność fizyczna, zarządzanie stresem i postawę emocjonalną.
więcej >>
Warsztat wypieku chleba
8 sierpnia 2015, godz. 14.00-17.00
Puńsk

Ciasto do naszego chleba zostanie przygotowane z wieczora na domowym zakwasie. Przed pieczeniem będzie ono jeszcze raz wyrabiana. Uczestnicy będą zapoznawani z procesem, własnoręcznie będą wyrabiali ciasto, uformułują bochenki, które przed pieczeniem muszą wyrosnąć. W ten czas wypalany jest piec i po ok 2 godzinach chleb wkładany do pieca.
My w tym czasie udamy się wozem drabiniastym z wizytą do skansenu.
więcej >>
sBodko[ci 1a Słodka Akademia Poduszki
8 sierpnia 2015, godz. 15.00-18.00/18.30
Suwałki, Klubokawiarnia Poduszka

Słodkości, czyli to co każdy z nas lubi najbardziej. :)W ramach warsztatów dowiemy się jak te smakołyki przygotować, by kusiły smakiem, zapachem, wyglądem.
więcej >>
ziola 2a Wielki Dzień Pszczół
8 sierpnia 2015, godz. 15.00-18.00/18.30
Wigierski Park Narodowy, Krzywe

Święto Wielkiego Dnia Pszczół powstało, aby przypomnieć jak największej liczbie osób
o niezastąpionej roli, jaką zapylacze pełnią w całym środowisku oraz o zagrażającemu im wyginięciu. Pierwsza edycja Wielkiego Dnia Pszczół odbyła się w 2013 roku w placówkach edukacyjnych na terenie całej Polski. Co roku będzie odbywał się 8 sierpnia, aby wpisało się w kalendarze ekologicznych świąt.
więcej >>
festiwal zaokr Zamieńmy niecierpka kwiaty na malw rabaty – czyli rzecz o inwazji obcych
9 sierpnia 2015, godz. 10.30-13.30
Ośrodek Edukacji Środowiskowej Wigierskiego Parku Narodowego nad Zatoką Słupiańską jeziora Wigry

Warsztaty poświęcone będą inwazyjnym, obcym gatunkom roślin, które spotykamy w naszych ogrodach, i które skutecznie niszczą nasze rodzime rośliny. Zadbajmy o nasze przydomowe ogródki. Obsadźmy je malwami, nasturcjami i innymi cudownymi roślinami rodzimymi.
więcej >>
festiwal zaokr Warsztat kuchni kresowej
9 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Suwałki, Kuchnia Tatarska u Alika

Kuchnia kresowa jest różnorodna i wielonarodowa. Odnajdziecie w niej smaki nie tylko ukraińskie, litewskie czy białoruskie, ale również tatarskie, tureckie, ormiańskie, rosyjskie i oczywiście polskie. Początkowo kojarzona z wykwintnymi, często tłustymi włościańskimi potrawami wymieszała się w późniejszym okresie z prostą, lecz zdrową kuchnią chłopską. Ta mieszanka różnych kultur i różnych smaków powoduje, że kuchni tej nie można się oprzeć. Kuchnia kresów jest prosta, oszczędna, wysokokaloryczna, ale jednocześnie niezwykle smaczna.
więcej >>
ziola 2a Zapomniane produkty w Kuchni polskiej z Mistrzem Budynkiem
9 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Augustów

Kuchnia polska z użyciem produktów regionalnych w wykonaniu samego Marcina Budynka znanego z programów telewizyjnych „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”.
więcej >>
sek 1a Warsztat robienia sękacza
9 sierpnia 2015, godz. 15.00-19.00
Wigry

Warsztat poprowadzi absolutna mistrzyni robienia sękacza i pierogów wigierskich, które swym smakiem ściągają do siebie już rzesze wielbicieli z całej Polski.
Pani Teresa jest postacią kultową, charyzmatyczną i żaden Festiwal Slow Food nie może odbyć się bez jej obecności.
więcej >>

NOCLEGI DLA CHĘTNYCH, Mikołajewo:

PENSJONAT WIGIERSKI
Koszt noclegu wraz ze śniadaniem
Pokój 1 os. – 150zł
Pokój 2 os. – 200 zł
Pokój 3 os. – 280 zł
Kolacja: 25 zł
Miejsca rezerwujcie w pensjonacie, który bardzo polecamy, a w którym odbędzie się również część warsztatów.
Kontakt: PENSJONAT WIGIERSKI
tel. kom. +48 500 088 497 (Krystyna Chilińska)
email: biuro@wigierski.pl020
Noclegi proponujemy w Pensjonacie Wigierski, który położony jest w sercu Wigierskiego Parku Narodowego, na skraju Puszczy Augustowskiej. Położenie Pensjonatu w samym centrum Wigierskiego Parku Narodowego i w bliskiej odległości od Puszczy Augustowskiej, największego zwartego kompleksu leśnego na Niżu Europejskim, sprawia iż jest to jedno z najbardziej atrakcyjnych krajobrazowo miejsc w Polsce.
Do dyspozycji Państwa przygotowaliśmy pokoje 1-, 2-, 3- osobowe, każdy oczywiście z łazienką.
WiFi.

INNE

Dokładne odległości z Mikołajewa, gdzie będą noclegi do miejsc, w których odbędą się warsztaty: Odległości są w jedną stronę, więc proszę uwzględnić powrót do Mikołajewa.
Dojazdy na warsztaty we własnym zakresie.
Akademia Poduszki, Suwałki – 17 km
Kuchnia Suwalska odbędzie się na miejscu w Mikołajewie,
Nalewki, Krasnopol – 12 km,
Wypiek chleba, Puńsk – 34 km,
Gospodarstwo ekologiczne, Bachanowo – 40 km,
Warsztaty zielarskie, Turtul, siedziba Suwalskiego Parku Krajobrazowego – 37 km,
Warsztat bartniczo-pszczelarski – Krzywe, siedziba Wigierskiego Parku narodowego – 10 km,
Warsztat „Pomagamy pszczołom”, Krzywe, siedziba Wigierskiego Parku narodowego – 10 km,
Kuchnia polska z Mistrzem Budynkiem, Augustów – 40 km,
Kuchnia zapomniana z Mistrzem Budynkiem, Augustów – 40 km,
Warsztat wyrobu sera i masła, Wiżajny – 50 km,
Raw food – surowa dieta, na miejscu,
Zamieńmy niecierpka kwiaty na malw rabaty, Ośrodek Edukacji Środowiskowej Wigierskiego Parku Narodowego nad Zatoką Słupiańską, 25 km,
Kuchnia kresowa, Suwałki – 17 km,
Warsztat sękacza, Wigry – 5 km,
Bazarek Slowfoodowy, Krzywe, siedziba Wigierskiego Parku narodowego – 10 km,
Zamknięcie Festiwalu z biesiadą, Turtul, siedziba Suwalskiego Parku Krajobrazowego – 37 km.

Imprezy bezpłatne:
Warsztat „Pomagamy pszczołom”, Krzywe
Bazarek Slowfoodowy, Krzywe, siedziba Wigierskiego Parku Narodowego
Zamknięcie Festiwalu z biesiadą, Turtul, siedziba Suwalskiego Parku Krajobrazowego

Udział w minimum 3 warsztatach uprawnia do bezpłatnego uczestnictwa w jednym z poniższych wydarzeń:

8 sierpnia, 10.00-13.00 Warsztat bartniczo-pszczelarski, Krzywe
8 sierpnia, 15.00-18.00 Wielki Dzień Pszczół, Krzywe
9 sierpnia, 15.00-18.00 Warsztat wyrobu sękacza, Wigry


Organizator

logo do faktury


Patronat Honorowy

Prezydent Miasta Suwałk, Czesław Renkiewicz
suwalki_herb_logo_nowe


Patronat

Slow_Food_Pl_2LOGO-SPK-bez_tłalogo

 


Patronat medialny

BiałystokLogo niebieskie tło_jpglogo R5logo pdg whiteNIEBYWALE SUWALKI-1suwalkiinfo_logoPortal turystyczny Suwalszczyzna netlogo portalu

 


Noclegi

11180393_863001480433089_31100142_o