nagłówek

RAW FOOD – warsztat kulinarny

Termin: 21 lipca 2016, godz. 10.30 – 14.00
Miejsce: Pensjonat Wigierski, Mikołajewo, Suwalszczyzna
Gotują: Zofia Łangowska

Niech pożywienie będzie lekarstwem,
a lekarstwo pożywieniem.
Hipokrates (460-370 p.n.e.)

glutenull.com

RAW FOOD, czyli surowa dieta, jest stylem odżywiania opartym na owocach, warzywach, nasionach i orzechach nie przetworzonych termicznie powyżej 42 st.C. RAW FOOD odrzuca całkowicie produkty odzwierzęce jest, więc dietą witariańską.

Nasz organizm ma wyjątkowe właściwości samoleczenia, należy mu tylko w tym nie przeszkadzać, to znaczy nie szkodzić poprzez spożywanie miedzy innymi silnie przetworzonej żywności.

Dlaczego gotowanie szkodzi żywności?
– po pierwsze niszczy enzymy, które są niezbędne w procesie trawienia,
– po drugie niszczy witaminy i minerały,
– po trzecie wysoka temperatura powoduje ścinanie się białka i „śmierć” żywności.

Z surowego jabłka, włożonego do ziemi, wyrośnie drzewo, a ugotowane jabłko w ziemi po prostu zgnije. Surowe jedzenie jest więc jedzeniem żywym, do trawienia którego organizm ludzki jest doskonale przystosowany.

Podczas warsztatów przybliżymy ten sposób odżywiania, ukazując prostotę w przygotowywaniu posiłków. Przygotujemy też jeden posiłek na ciepło. W zasadzie w diecie RAW FOOD nie gotujemy, ale w okresie przejściowym pomiędzy dietą surową a gotowaną dobrze jest przez pewien czas zjeść od czasu do czasu ciepły posiłek. Nasz organizm nie lubi nagłych i szybkich zmian. Przygotujmy więc go do zmiany powoli i zgodnie z jego rytmem.

Pożywienie przygotowane w diecie RAW FOOD jest bardzo smaczne, zdrowe i … kolorowe.
Dużo miejsca w tej diecie zajmują pyszne koktajle śniadaniowe, szczególnie uwielbiane przez dzieci.

RAW FOOD to nie tylko sposób odżywiania. To również styl życia, którego nieodłącznymi częściami są wszystkie aspekty korzystnie wpływające na zdrowie. Zaliczamy do nich między innymi prawidłowe nawodnienie, wysypianie się, aktywność fizyczna, zarządzanie stresem i postawę emocjonalną.

Serdeczni zapraszamy do udziału w warsztacie. Będzie naprawdę zdrowo, kolorowo i … prosto. 🙂

MENU:
Podczas warsztatów przygotujemy posiłki w wersji surowej oraz gotowanej:
– pyszny koktajl śniadaniowy
– surowa zupa pomidorowa
– surowe spaghetti bolognese
– mizeria w śmietanie słonecznikowej
– surowy falafel z pomidorami
– warzywne kanapki
– wegańskie klopsiki jaglane w sosie serowym
– trufle kokosowe i kakaowe
– letnia lemoniada

WARSZTAT POPROWADZI:

20150609_112355-2

Zofia Łangowska
Przygodę z wegetarianizmem zaczęła 26 lat temu. Pewnego dnia postanowiła przestać jeść mięso. Wtedy jeszcze nie wiedziała, że stanie się to jej stylem życia.
Kiedy kilka lat później pojawił się na świecie jej ukochany syn Rafał, zaczęła pilniej przyglądać się temu, co wkłada do ust, tym bardziej, gdy okazało się, że Rafał jest uczulony na nabiał. Wtedy zapadła decyzja o weganizmie, a było ponad 17 lat temu.
Jej wegetarianizm, a później weganizm jest ściśle związany z etyką, jest jej sprzeciwem wobec wykorzystywaniu i okrutnemu traktowaniu zwierząt.
Rafał, dziś już 18-letni, nie je mięsa od urodzenia, mąż Jacek również jest weganinem. Są szczęśliwymi opiekunami trzech kotów i dwóch psów. Wszystkie adoptowane, bądź przygarnięte z ulicy.
Witarianizmem zainteresowała się ponad 3 lata temu, było to jakby naturalną konsekwencją weganizmu. Choć nie miała zasadniczo żadnych dolegliwości zdrowotnych, na tej diecie poczuła się jeszcze lepiej. Wzrosła jej wydajność, przestała mieć napady senności w ciągu dnia.
Chciałaby pokazać jak piękna jest dieta wegańska, a witarianizm wbrew pozorom jest łatwy, prosty i bardzo smaczny.
007

Inwestycja:

85 złotych
Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone opłaceniem warsztatu w wysokości 85 złotych.

Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem: „Raw food”.
konto ośrodka:
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058

Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
W przypadku jej braku w ciągu 7 dni od daty dokonania rezerwacji miejsce zostanie anulowane.

Swoje uczestnictwo wraz z wpłatą można wycofać do 1 tygodnia przed zajęciami.
Po tym terminie wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

ZAPISY:

e-mail: biuro@alcha.pl
tel: 608 028 124

ORGANIZATOR:

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
w Warszawie

2fc4efcbfd33a029ef4ae31ada988658 cfe78621f4995fd1e78efb6b3db2fcb1c53917e60a263879835588285892ffba

Group of different fruit and vegetables