nagłówek

Sztuka gotowania wg Pięciu Przemian – obóz letni

Termin: 28 lipca – 3 sierpnia 2013
Miejsce: Bubel Granna / okolice Janowa Podlaskiego
Prowadząca: Katarzyna Jaszczyk – Górska

Ośrodek Alcha wspólnie z ośrodkiem Daimonion Katarzyny Jaszczyk-Górskiej organizuje w tym roku letni obóz kulinarny „Sztuka gotowania według Pięciu Przemian”.

Zapraszamy osoby, które:
– chcą poznać zasady Kuchni Pięciu Przemian
– chcą udoskonalić swoje umiejętności gotowania wg Pięciu Przemian i poszerzyć wiedzę na ten temat
– szukają nowych inspiracji kulinarnych
– chcą dowiedzieć się i przekonać na własnej skórze, czy sposób odżywiania ma związek z naszym samopoczuciem.

Czy jedzenie może nas rozweselić, pogrążyć w smutku, rozluźnić, zrelaksować, zirytować, wyciszyć czy też pobudzić? Czy może pomóc nam przywrócić równowagę w naszym ciele i umyśle?
Będziemy wspólnie gotować i doświadczać różnego działania potraw!

Stworzymy naszą książkę kucharską z przepisami, zdjęciami potraw i komentarzami!
Zapewne również z pamiątkowymi wpisami  Poznacie zasady odżywiania i gotowania wg Pięciu Przemian w teorii i praktyce, a to oznacza m.in. że będziemy:
– codziennie gotować- zachwycać się tym,co sezonowe
– świadomie używać przypraw i wybierać sposoby przygotowywania potraw
– poznawać właściwości termiczne produktów i uczyć się używać ich zależnie od potrzeb
– pięknie serwować potrawy dbając o ich atrakcyjną kolorystykę i formę
– fotografować je i w końcu wspólnie przy nich biesiadować!

Będzie też czas na naukę, czyli wykłady:
Pierwszy z nich wprowadzający do tematyki Pięciu Przemian i kolejne 5, każdy poświęcony jednej z Przemian, jej specyfice, przyporządkowanemu jej smakowi, narządom i emocjom. Dowiecie się także, jak działają smaki oraz kiedy działanie poszczególnych smaków jest korzystne, a kiedy wręcz przeciwnie.: kiedy nawilżyć, osuszyć, rozproszyć, przytrzymać….
A także co ochładza co ogrzewa i jak to wszystko połączyć w garnku, żeby na talerzu powstało coś smacznego a jednocześnie o korzystnym działaniu dla organizmu.

Teoria Pięciu Przemian jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej drugim obok teorii Yin i Yang systemem opisującym wszystko, co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie, jaki stanowi człowiek. Wg filozofii chińskiej człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem Wszechświata. Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu, zmianach następujących cyklicznie i wzajemnym przenikaniu wszystkich elementów Wszechświata. Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Przemiany tworzą dynamiczną równowagę będącą wynikiem nieustannej zmienności.

Teoria Pięciu Przemian opisuje wszystkie procesy zachodzące cyklicznie, oprócz pór roku są to: pory dnia, fazy życia, narządy człowieka, emocje, smaki, kolory, produkty spożywcze itd.

Gotowanie wg Pięciu Przemian to wykorzystanie powyższej koncepcji filozoficznej dla zrównoważenia energetycznego potraw.

Posiłki przygotowane wg 5 Przemian są:
• łatwiej strawne
• smaczniejsze
• umożliwiają przyswojenie wszystkich składników pokarmowych,
• a wszystkie narządy są dobrze odżywione

Osoba prowadząca:

Katarzyna Jaszczyk – Górska

Od 10 lat nieprzerwanie fascynuje się medycyna chińską. Zaczęła od kursu dietetyki i wprowadzenia jej na co dzień do swojej kuchni. Uczy się medycyny chińskiej u nauczycieli Avicenna Institut. Skończyła 4 letni kurs TMC prowadzony przez Matthiasa Hunecke i kontynuuje naukę na 4 letnim kursie ” Diagnostyki różnicowej ” prowadzonym przez Claude’a Diolosę.

Poza tym wzięła ukończyła następujące kursy:
– Ginekologia w TMC – C. Diolosa
– Meridiany cudowne – M. Hunecke
– Cztery filary organizmu – kurs o ziołach chińskich. Matthias Hunecke.
– ” 50 wspaniałych receptur ziołowych leczących powszechne zaburzenia ” Jeremy Ross.
– „Badanie pulsu” – dr Tadeusz Błaszczyk
– Studia podyplomowe na kierunku psychodietetyka w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej.

Chętnie dzieli się swoją wiedzą z osobami, które lubią gotować i sprawia im to radość; chcą zadbać o siebie i swoich bliskich i są otwarte na zmiany swoich nawyków żywieniowych.

Rozkład dnia

28 lipca, niedziela
18.00 – kolacja
20.00 – 21.30 – spotkanie organizacyjne, Wykład wprowadzający

29 lipca, poniedziałek
7.30 – 8.00 – warsztat śniadaniowy Grupa 1 ( każdy uczestnik co najmniej raz weźmie udział w przygotowaniu śniadania )
08.30 – śniadanie
10.00 – 12.00 – wykład
13.30 – obiad
16.00 – 18.30 – warsztat gotowania
18.30 kolacja
20.00 – 21.00 – wieczór integracyjny

30 lipca, wtorek
7.30 – 8.00 – warsztat śniadaniowy Grupa 2
08.30 – śniadanie
10.00 – 12.00 – wykład
13.30 – obiad
14.30 – 18.30 – rejs statkiem po Bugu
18.30 kolacja
20.00 – 21.00 – wieczór filmowy.

31 lipca, środa
7.30 – 8.00 – warsztat śniadaniowy Grupa 3
8.30 – śniadanie
10.30 – 13.30 – warsztat gotowania
13.30 – obiad
14.00 – wyjazd do Grabarki
18.30 – kolacja
20.00 – 21.30 – wieczór filmowy

1 sierpnia, czwartek
7.30 – 8.00 – warsztat śniadaniowy Grupa 1
08.30 – śniadanie
10.00 – 13.00 – wykład
14.00 – obiad
16.00 – 18.30 – warsztaty gotowania
20.30 – 21.30 – tworzymy naszą książkę kucharską, omawiamy przepisy i ich modyfikacje.

2 sierpnia, piątek
7.30 – 8.00 – warsztat śniadaniowy Grupa 2
08.30 – śniadanie
10.00 – 13.00 – wykład
13.30 – obiad
16.00 – tworzymy książkę kucharską z naszymi przepisami c.d.
18.30 – ognisko – kolacja

3 sierpnia, sobota
7.30 – 8.00 – warsztat śniadaniowy Grupa 3
08.30 – śniadanie
10.00 – 13.00 – warsztat gotowania
13.30 – obiad kończący obóz

Termin:

28 lipca – 3 sierpnia 2013

Cena:

1600 złotych (z noclegami i wyżywieniem)

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone równoczesną wpłatą zaliczki w wysokości 500 złotych.

Wpłaty prosimy kierować na konto ośrodka Daimonion z dopiskiem: „Sztuka gotowania”.

konto ośrodka:
Alicja Chlasta
Deutsche Bank 05 1910 1048 2944 2902 8705 0001

Pozostałą kwotę należy opłacić w dniu obozu u organizatorki, Alicji Chlasta

Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.

Swoje uczestnictwo wraz z wpłatą można wycofać do 2 tygodni przed zajęciami. Po tym terminie wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

Dodatkowo uczestników prosimy o przysłanie numeru telefonu kontaktowego.

Przyjmiemy tylko 12 osób!!!

Miejsce:

Bubel Granna / okolice Janowa Podlaskiego

Obóz odbędzie się w małej urokliwej wsi na terenie Parku Krajobrazowego „Podlaski Przełom Bugu” – obszar chroniony „NATURA 2000”. Wieś położona jest w okolicach Janowa Podlaskiego.

Janów Podlaski – Miejscowość gminna, przez kilkaset lat był siedzibą biskupów łuckich. Zwiedzić tu można słynną Stadninę Koni arabskich, zespół pokatedralny z barokowym kościołem, pozostałości po zamku biskupim z Grotą Adama Naruszewicza, rynek miejski z „kramami żydowskimi”, stację paliw z zachowanym ręcznym dystrybutorem paliwa, dom Ryttów, obecnie Galeria autorska malarza Macieja Falkiewicza, siedziba Parku Krajobrazowego „Podlaski Przełom Bugu” – można tu nabyć mapy i przewodniki, obejrzeć wystawę zwierząt preparowanych. Z siedziby parku można rozpocząć jego zwiedzanie z przewodnikiem.

Okolica jest bardzo bogata w piękny nadbużański krajobraz, zachwycające cerkiewki, zabytki, stare siedliska.
Urok i czar tych okolic jest nieporównywalny z żadną inną częścią Polski. Są to tereny jeszcze nie zdominowane przez turystów, cywilizację i technikę. Raj dla samotników, miłośników koni, sztuki, spokoju i ciszy.

Do dyspozycji będziemy mieli:
– Pięć wygodnie urządzonych pokoi noclegowych, 2 i 3 osobowych,
– Salon z kominkiem, pełniący rolę pokoju wypoczynkowego, który można wykorzystać na spotkania integracyjne i szkoleniowe dla około 20 osób
– Jadalnię wraz z wyposażoną kuchnią,
– Przeszklony taras widokowy, z którego można podziwiać piękno miejscowego krajobrazu,
– 3 duże łazienki
Dom położony jest w otoczeniu dużego ogrodu ozdobno-wypoczynkowego, z wieloma kącikami, miejscami do wypoczynku, miejscem na ognisko, boiskiem do gry w piłkę, w lecie z basenem ogrodowym.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z warsztatów: Gotowanie według Pięciu Przemian, które odbyły się w Warszawie.

oraz krótkiej fotorelacji z warsztatu „Wiosenne oczyszczanie”, który w marcu odbył się w Bubel Granna.