nagłówek

Wakacje 2015

festiwal zaokr Slowfoodowy Festiwal Kulinarny na Suwalszczyźnie
7 – 9 sierpnia 2015

Slowfoodowemu Festiwalowi Kulinarnemu na Suwalszczyźnie Patronują:
Patronat Honorowy: Prezydent Miasta Suwałk, Czesław Renkiewicz
Patronat Festiwalu: Slow Food Polska Wigierski Park Narodowy Suwalski Park Krajobrazowy
Patronat medialny: TVP Białystok, Polskie Radio Białystok, Niebywałe Suwałki, Radio 5, Polskie Drogi Gastronomii, Suwalki.info, Portal Turystyczny Suwalszczyzna.
Kuchnie, które będziemy poznawać to: suwalska, kresowa, tatarska, witariańska, kuchnia polska z użyciem produktów regionalnych, zapomniane produkty w kuchni polskiej, „Słodka akademia Poduszki -desery”. Kuchnię polską oraz zapomniane produkty w kuchni polskiej poprowadzi mistrz kulinarny – Marcin Budynek!
Dodatkowo będzie warsztat wypieku chleba, robienia sękacza, zbierania ziół, robienia masła, serów, warsztat robienia nalewek, pszczelarski, robienia domków dla dzikich pszczół i o tym co sadzić w przydomowym ogrodzie, aby było to zgodne z tym co lokalne i tradycyjne. 🙂
więcej >>
Warsztat kuchni tatarskiej
7 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Suwałki, Kuchnia Tatarska u Alika

Będzie to wspólne gotowanie z opowieścią o tradycji i kulturze Tatarów.
Tatarskie jedzenie jest bardzo pracochłonne. Tatarzy, z religijnego nakazu, nie jedzą wieprzowiny, dlatego w ich potrawach, kiedyś królowała baranina, gęsina. Dziś jest to wołowina i drób. Jest tam bardzo dużo potraw mącznych.
Kuchnia tatarska uwodzi różnorodnością i… odstrasza kalorycznością. 🙂
więcej >>
kogut Zwiedzanie ekologicznego gospodarstwa rolnego Claudii i Thomasa Notter
7 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Bachanowo, Suwalski Park Krajobrazowy

Drugiego dnia Festiwalu zapraszamy Was do Suwalskiego Parku Krajobrazowego, gdzie gościć będziemy w kultowym już ekologicznym gospodarstwie Thomasa i Claudii Notter, którzy osiedlili się w tej pięknej części Suwalszczyzny w 1993 roku.
Państwo Notter oprowadzą nas po swoim gospodarstwie, pokażą ogród warzywny i dadzą możliwość porozmawiania o ekologii, serach, filozofii, życiu i mroźnych zimach na Suwalszczyźnie.
więcej >>
Warsztat kuchni suwalskiej
7 sierpnia 2015, godz. 14.00-17.00
Mikołajewo, Pensjonat Wigierski

Kuchni suwalskiej nie można wyobrazić sobie bez ziemniaka. Jest to kuchnia bardzo kaloryczna: ziemniaczano –mączno -mięsna. Ale nie ma się czemu dziwić , w końcu ten region Polski nazywany jest polskim biegunem zimna, mieszkańcy muszą więc dodawać sobie jakoś energii. Podczas warsztatu zrobimy kartacze, babkę ziemniaczaną oraz soczewiaki, potrawy najbardziej regionalne z regionalnych.
więcej >>
Nalewki i napary dla zdrowia
7 sierpnia 2015, godz. 14.00-17.00
Krasnopol

Będzie to warsztat praktyczny o owocach, ziołach a nawet warzywach – poprzedzony teoretycznym wprowadzeniem – wykorzystywanych w nalewkach i leczniczych naparach ziołowych.
więcej >>
ziola 2a Zielarskie warsztaty
8 sierpnia 2015, godz. 8.30-11.00
Turtul, Suwalski Park Krajobrazowy, siedziba

Tak jak przed wiekami tak i dziś ludzie doceniają leki z „apteki”, pól, łąk, lasów. Od wielu lat obserwuje się zwrot w stronę tzw. medycyny ludowej, której zasady stosowania roślin użytkowych zostały przejęte od zielarzy i znachorów. Właściwe stosowanie ziół może w znacznym stopniu poprawić samopoczucie i dopomóc farmakologicznemu leczeniu. Zaletą leczenie roślinnego jest to, że w skład ziół wchodzą związki, do których nasz organizm od tysiącleci jest przyzwyczajony.
Poza tym są w zasięgu ręki. Możemy je sami nazbierać i przygotować.
więcej >>
ziola 2a Warsztat bartniczo-pszczelarski
8 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Wigierski Park Narodowy, Krzywe

Warsztat poświęcony będzie zagadnieniom bartniczo-pszczelarskim – głównie budowie kłody bartnej, barci, ula Dadanta. Poza tym można będzie uzyskać informacje odnośnie zakładania oraz prowadzenia pasieki, barci. Poznamy prace pasieczne w sezonie, obsługę barci i wiele innych zagadnień związanych z zawodem pszczelarza i życiem pszczół.
więcej >>
ziola 2a Kuchnia polska z Mistrzem Budynkiem
8 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Augustów

Kuchnia polska z użyciem produktów regionalnych w wykonaniu samego Marcina Budynka znanego z programów telewizyjnych „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”.
więcej >>
SONY DSC Warsztat wyrobu sera i masła
8 sierpnia 2015, godz. 11.30-14.30
Wiżajny

W Wiżajnach, zwanych Biegunem zimna, odbędą się warsztaty robienia masła i sera.
Naszymi nauczycielami będą gospodarze ze Stowarzyszenia Macierzanka, które „otworzy” swoje progi, aby przyjmować gości w celu pokazania całego procesu wyrobu serów podpuszczkowych i robienia masła. Stara tradycja robienia serów i masła przekazywana z dziada pradziada ma stać się tematem przewodnim tego warsztatu.
więcej >>
RAW FOOD – surowa dieta
8 sierpnia 2015, godz. 11.30-14.30
Mikołajewo, Pensjonat Wigierski

RAW FOOD to nie tylko sposób odżywiania. Jest to styl życia, którego nieodłącznymi częściami są wszystkie aspekty korzystnie wpływające na zdrowie. Zaliczamy do nich między innymi prawidłowe nawodnienie, wysypianie się, aktywność fizyczna, zarządzanie stresem i postawę emocjonalną.
więcej >>
Warsztat wypieku chleba
8 sierpnia 2015, godz. 14.00-17.00
Puńsk

Ciasto do naszego chleba zostanie przygotowane z wieczora na domowym zakwasie. Przed pieczeniem będzie ono jeszcze raz wyrabiana. Uczestnicy będą zapoznawani z procesem, własnoręcznie będą wyrabiali ciasto, uformułują bochenki, które przed pieczeniem muszą wyrosnąć. W ten czas wypalany jest piec i po ok 2 godzinach chleb wkładany do pieca.
My w tym czasie udamy się wozem drabiniastym z wizytą do skansenu.
więcej >>
sBodko[ci 1a Słodka Akademia Poduszki
8 sierpnia 2015, godz. 15.00-18.00/18.30
Suwałki, Klubokawiarnia Poduszka

Słodkości, czyli to co każdy z nas lubi najbardziej. :)W ramach warsztatów dowiemy się jak te smakołyki przygotować, by kusiły smakiem, zapachem, wyglądem.
więcej >>
ziola 2a Wielki Dzień Pszczół
8 sierpnia 2015, godz. 15.00-18.00/18.30
Wigierski Park Narodowy, Krzywe

Święto Wielkiego Dnia Pszczół powstało, aby przypomnieć jak największej liczbie osób
o niezastąpionej roli, jaką zapylacze pełnią w całym środowisku oraz o zagrażającemu im wyginięciu. Pierwsza edycja Wielkiego Dnia Pszczół odbyła się w 2013 roku w placówkach edukacyjnych na terenie całej Polski. Co roku będzie odbywał się 8 sierpnia, aby wpisało się w kalendarze ekologicznych świąt.
więcej >>
festiwal zaokr Zamieńmy niecierpka kwiaty na malw rabaty – czyli rzecz o inwazji obcych
9 sierpnia 2015, godz. 10.30-13.30
Ośrodek Edukacji Środowiskowej Wigierskiego Parku Narodowego nad Zatoką Słupiańską jeziora Wigry

Warsztaty poświęcone będą inwazyjnym, obcym gatunkom roślin, które spotykamy w naszych ogrodach, i które skutecznie niszczą nasze rodzime rośliny. Zadbajmy o nasze przydomowe ogródki. Obsadźmy je malwami, nasturcjami i innymi cudownymi roślinami rodzimymi.
więcej >>
festiwal zaokr Warsztat kuchni kresowej
9 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Suwałki, Kuchnia Tatarska u Alika

Kuchnia kresowa jest różnorodna i wielonarodowa. Odnajdziecie w niej smaki nie tylko ukraińskie, litewskie czy białoruskie, ale również tatarskie, tureckie, ormiańskie, rosyjskie i oczywiście polskie. Początkowo kojarzona z wykwintnymi, często tłustymi włościańskimi potrawami wymieszała się w późniejszym okresie z prostą, lecz zdrową kuchnią chłopską. Ta mieszanka różnych kultur i różnych smaków powoduje, że kuchni tej nie można się oprzeć. Kuchnia kresów jest prosta, oszczędna, wysokokaloryczna, ale jednocześnie niezwykle smaczna.
więcej >>
ziola 2a Zapomniane produkty w Kuchni polskiej z Mistrzem Budynkiem
9 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Augustów

Kuchnia polska z użyciem produktów regionalnych w wykonaniu samego Marcina Budynka znanego z programów telewizyjnych „Kawa czy herbata?” oraz „Pytanie na śniadanie”.
więcej >>
sek 1a Warsztat robienia sękacza
9 sierpnia 2015, godz. 15.00-19.00
Wigry

Warsztat poprowadzi absolutna mistrzyni robienia sękacza i pierogów wigierskich, które swym smakiem ściągają do siebie już rzesze wielbicieli z całej Polski.
Pani Teresa jest postacią kultową, charyzmatyczną i żaden Festiwal Slow Food nie może odbyć się bez jej obecności.
więcej >>
miniaturka zaokr. Rowerem przez Jaćwież
11 – 16 sierpnia 2015

Zapraszamy do spędzenia cudownych 4 dni rowerowych na Suwalszczyźnie.
Nasza wyprawa będzie prowadziła szlakami Wigierskiego Parku Narodowego i Puszczy Augustowskiej. Dzikie tereny, górki i pagórki, jeziora, strumyczki i rzeczki, śpiew ptaków, odgłosy lasu, piękna zieleń niezniszczonej przez człowieka natury – to gwarancja niezapomnianych przeżyć.
więcej >>
Bornholm Arte Bornholm – trekking rowerowy po duńskich wyspach
16-22 sierpnia 2015

Wyprawa Arte Bornholm to wakacje dla każdego! Wystarczy średnia kondycja fizyczna i własny rower. Zapraszamy Panie i Panów oraz całe rodziny. Już w sierpniu wsiadamy na dwa kółka i zmierzamy do rowerowego raju na wyspie Bornholm, by dobrze wypocząć, oddać się wspólnej radości i zachwycić wyspiarską lekkością bytu.
więcej >>
radość Psychoterapeutyczny warsztat dla kobiet z Katarzyną Miller w Kazimierzu Dolnym
20 – 23 sierpnia 2015
Podczas zajęć będziemy próbowały dotrzeć do swojej najgłębszej wartości, do unikalnej kobiety, którą każda z nas ma w sobie. Spróbujemy odpowiedzieć na pytanie, czy ją znamy, czy mamy z nią kontakt, czy jesteśmy jej ciekawe. Ona ciągle czeka na nas, przesłonięta rolami jakie odgrywamy w życiu: córki, matki, pracownicy, szefowej, uczennicy, kochanki…
więcej >>