nagłówek

Warsztat kuchni tatarskiej

Termin: 7 sierpnia 2015, godz. 10.00 – 13.00
Miejsce: Suwałki, Kuchnia Tatarska u Alika
Gotują: Emilia i Aleksander Popławscy
Grupa: 20 osób

Będzie to wspólne gotowanie z opowieścią o tradycji i kulturze Tatarów.
Kuchnia tatarska to kuchnia bardzo różnorodna, ponieważ Tatarzy stykali się z wieloma kulturami: grecką, turecką, ukraińską czy kaukaską.
Tatarskie jedzenie jest bardzo pracochłonne. Tatarzy, z religijnego nakazu, nie jedzą wieprzowiny, dlatego w ich potrawach, kiedyś królowała baranina, gęsina. Dziś jest to wołowina i drób. Jest tam bardzo dużo potraw mącznych. Zaliczyć do nich należy przede wszystkim pierogi. Małe, duże, pieczone, gotowane. Wśród nich są też kibiny (duże z mięsnym farszem), doskonale znane na Litwie. Potrawą jadaną przez Tatarów na co dzień były cybulniki.
Czebureki to dla wielu osób swoisty synonim tatarskiej kuchni. Smażony pieróg, w oryginalnej wersji z mięsnym nadzieniem z cebulą i pieprzem, w uwspółcześnionym wydaniu spotykany w wydaniu wegetariańskim – z serem lub bryndzą i pomidorami, podbija serca wszystkich smakoszy.
Kuchnia tatarska uwodzi różnorodnością i… odstrasza kalorycznością. 🙂

027775869


Menu na warsztaty:
– zupa kurkowa
– beremecze
– czeburek z jagnięciną
– czeburek z warzywami
– surówki (2 rodzaje)
– ciasto domowe
– herbata
– kawa
– kompot

Warsztat poprowadzą:

180159 Emilia i Aleksander Popławscy, właściciele małej rodzinnej „Kuchni Tatarskiej u Alika”. Ona – rodowita Suwalczanka, katoliczka; On – polski Tatar i muzułmanin. Dzieli ich pochodzenie i religia, ale łączy miłość i pasja do gotowania.

Inwestycja:

80 złotych
Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą w wysokości 80 złotych.

Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem: „kuchnia tatarskiej”.
Alicja Chlasta
Deutsche Bank
05 1910 1048 2944 2902 8705 0001

Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
W przypadku jej braku w ciągu 7 dni od daty dokonania rezerwacji miejsce zostanie anulowane.

Swoje uczestnictwo wraz z wpłatą można wycofać do 2 tygodni przed zajęciami.
Po tym terminie wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

ZAPISY:

e-mail: biuro@alcha.pl
tel: 608 028 124

187 114152 178 180 163166 174