nagłówek

Warsztat kuchni suwalskiej

Termin: 20 lipca 2016, godz. 10.30-13.30
Miejsce: Pensjonat Wigierski, Mikołajewo, Suwalszczyzna
Grupa: 20 osób

DOJAZD NA WARSZTAT WE WŁASNYM ZAKRESIE.

Kuchni suwalskiej nie można wyobrazić sobie bez ziemniaka. Jest to kuchnia bardzo kaloryczna: ziemniaczano –mączno -mięsna. Ale nie ma się czemu dziwić , w końcu ten region Polski nazywany jest polskim biegunem zimna, mieszkańcy muszą więc dodawać sobie jakoś energii. Podczas warsztatu zrobimy kartacze, babkę ziemniaczaną oraz soczewiaki, potrawy najbardziej regionalne z regionalnych. 😉

Kartacze
– tradycyjne danie kuchni suwalskiej oraz litewskiej (tam funkcjonują pod nazwą ‘cepeliny’). Są to duże kluski ziemniaczane z tartych surowych ziemniaków z dodatkiem gotowanych, nadziewane mielonym mięsem z przyprawami. Podaje się je z zasmażką ze skwarek i cebuli. Podczas warsztatu zrobimy również wersję dla wegetarian, czyli kartacze z grzybami. Kartacze mają swoich wielbicieli w całej Polsce.
1024px-Domowe_kartacze
Autor: Łukasz Urynowicz ‚Lukaszeq’ (Praca własna) [CC BY-SA 3.0], Wikimedia Commons

Babka ziemniaczana
– kolejna tradycyjna potrawa ziemi suwalskiej. Jak sama nazwa wskazuje robi się ją z ziemniaka. Podaje się z zasmażką lub sosami.
Jest to danie, które łatwo jest przygotować, a smakuje naprawę wspaniale.
800px-Babka_Potato_Dish-2
Babka Potato Dish-2” autorstwa Eugene ZelenkoPraca własna. Licencja GFDL na podstawie Wikimedia Commons.

Soczewiaki
– paszteciki lub pierogi, obie nazwy są prawidłowe. Przygotowuje się je z gotowanych ziemniaków i nadziewa farszem z zielonej soczewicy. To kolejna potrawa pochodząca z pogranicza polsko-litewskiego, bardzo smaczna.
fota4_2c_big

MENU:
– kartacze
– babka ziemniaczana
– soczewiaki
– 3 rodzaje surówek
– kompot z owoców sezonowych
– herbata
– kawa

Inwestycja:

70 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone opłaceniem warsztatu w wysokości 70 złotych.

Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem: „Kuchnia suwalska”.

konto ośrodka:
Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058

Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
W przypadku jej braku w ciągu 7 dni od daty dokonania rezerwacji miejsce zostanie anulowane.

Swoje uczestnictwo wraz z wpłatą można wycofać do 1 tygodnia przed warsztatem.
Po tym terminie wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

ZAPISY:

e-mail: biuro@alcha.pl
tel: 608 028 124