nagłówek

Kuchnia polska z Mistrzem Budynkiem

Termin: 8 sierpnia 2015, godz. 10.00-13.00
Miejsce: Augustów
Gotuje: Marcin Budynek

Kuchnia polska z użyciem produktów regionalnych

Zakąski z użyciem polskich serów z Wiżajn, Korycina oprócz tego bundz, rubin,oscypek:
– grillowany oscypek z malinami i ziołami ogrodowymi,
– bundz z pieczonymi pomidorami i domowym pesto,
– rolada z sera korycińskiego i podlaskiego kumpiaka (rodzaj surowej, solonej, podsuszonej szynki wytwarzanej z całych udźców wieprzowych).

Dania główne z użyciem polskiej jagnięciny, wieprzowiny i podlaskich ryb:
– pieczona jagnięcina z grzybami sezonowymi i kremem z ziemniaków,
– pierogi z jagnięciną w sosie borowikowym,
– miętus pieczony z warzywami z cytrynowymi ziemniakami,
– stynka pieczona w cieście z dodatkiem miodu pitnego,
– zupa z ryb podlaskich z paloną brzozą.

Gotuje: Marcin Budynek

10885252_919289844771231_9212004371012888435_n
Mistrz kulinarny,założyciel oraz właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.
Jego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Inspiracje czerpie z
bogactwa natury dlatego też często w swojej kuchni wykorzystuje produkty regionalne.
Prowadzi oraz występuje w programach telewizyjnych związanych z gastronomią m.in.
„Dwa żywioły, Dwie Pasje” , „Przepis dnia”.

Dawniej gospodarz kuchni w programie „Kawa czy herbata?” oraz„Pytanie na śniadanie”.
Ponadto jest organizatorem, jurorem wielu konkursów kulinarnych.
Uczestniczył w wielkich gotowaniach Polskiego Radia, radia Zet i RMF FM.
Wieloletni szef kuchni Hotelu Warszawa w Augustowie oraz Hotelu Bryza w Juracie.

Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Anglii, Chile i RPA.
Założyciel i członek Klubu Szefów Kuchni.
Uczył się m.in. u Dominique’a Pootie – byłego szefa kuchni Francois’a Mitteranda.
Przeszedł szkolenie we Francuskiej Szkole Gastronomicznej w Compiegne.
Laureat konkursu m.in. ” Kreator Smaku”, ”Złota Patelnia”, ”Dania Wigilijne”.

Współautor wielu książek kulinarnych:
„Pichciuchy”, „Księga Szefów Kuchni”, „Wykwintna Kuchnia Polski”-wydane wspólnie z żoną Prezydenta Anna Komorowską.

Otrzymał wyróżnienie Hermes za Osobowość Kulinarną roku 2012 Poradnika Restauratora.

Inwestycja:

280 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą w wysokości 280 złotych.

Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem: „kuchnia polska”.
Alicja Chlasta
Deutsche Bank
05 1910 1048 2944 2902 8705 0001

Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
W przypadku jej braku w ciągu 7 dni od daty dokonania rezerwacji miejsce zostanie anulowane.
Swoje uczestnictwo wraz z wpłatą można wycofać do 2 tygodni przed zajęciami.
Po tym terminie wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

ZAPISY:

e-mail: biuro@alcha.pl
tel: 608 028 124

ORGANIZATOR:

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
w Warszawie