nagłówek

Warsztat kuchni kresowej

Termin: 9 sierpnia 2015, godz. 10.00 – 13.00
Miejsce: Suwałki, Kuchnia Tatarska u Alika
Gotują: Emilia i Aleksander Popławscy
Grupa: 20 osób

Kuchnia kresowa jest różnorodna i wielonarodowa. Odnajdziecie w niej smaki nie tylko ukraińskie, litewskie czy białoruskie, ale również tatarskie, tureckie, ormiańskie, rosyjskie i oczywiście polskie. Początkowo kojarzona z wykwintnymi, często tłustymi włościańskimi potrawami wymieszała się w późniejszym okresie z prostą, lecz zdrową kuchnią chłopską. Ta mieszanka różnych kultur
i różnych smaków powoduje, że kuchni tej nie można się oprzeć. Kuchnia kresów jest prosta, oszczędna, wysokokaloryczna, ale jednocześnie niezwykle smaczna.

slide2

Menu na warsztaty:
– zupa drwali
– kugelis czyli litewska babka ziemniaczana
– draniki czyli białoruskie placki ziemniaczane faszerowane mięsem lub wegetariańskie
– kresowy gulasz z podrobów z kaszą gryczaną
– surówki (2 rodzaje)
– ciasto domowe
– herbata
– kawa
– kompot

Warsztat poprowadzą:

1187062_393676974089135_1069285844_n Emilia i Aleksander Popławscy, właściciele małej rodzinnej „Kuchni Tatarskiej u Alika”. Ona – rodowita Suwalczanka, katoliczka; On – polski Tatar i muzułmanin. Dzieli ich pochodzenie i religia, ale łączy miłość i pasja do gotowania.

Inwestycja:

120 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą w wysokości 120 złotych.

Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem: „kuchnia kresowa”.

Alicja Chlasta
Deutsche Bank
05 1910 1048 2944 2902 8705 0001

Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
W przypadku jej braku w ciągu 7 dni od daty dokonania rezerwacji miejsce zostanie anulowane.

Swoje uczestnictwo wraz z wpłatą można wycofać do 2 tygodni przed zajęciami.
Po tym terminie wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

ZAPISY:

e-mail: biuro@alcha.pl
tel: 608 028 124

ORGANIZATOR:

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
w Warszawie

187 114152 178 180 _MG_5720_cybulniki