nagłówek

Biała fasolka ze szpinakiem i kurkami

011


Składniki:

1 szklanka białej, najlepiej świeżej fasolki ( jeśli używamy suszonej, powinniśmy ją wcześniej namoczyć, najlepiej na całą noc),
30 dkg świeżego szpinaku,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
1 szklanka duszonych pomidorów lub 1 puszka krojonych,
1 szklanka wody,
sól, czarny pieprz,
1/4 szklanki oliwy z oliwek ( ja robiłam na sklarowanym maśle),
świeże kurki (danie może być bez kurek!).

Gotujemy fasolkę do miękkości. Solimy na samym końcu, gdyż inaczej fasola nie dogotuje się nam. Do gotowania dodałam wodorost kombu oraz oregano.
Jeśli nie macie kombu dodajcie tylko oregano.

W międzyczasie w garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy do niej posiekane ząbki czosnku i podsmażamy, aż się zrumienią – ok. 2 minut. Siekamy cebulę i dodajemy do zrumienionego czosnku.

Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojone i obrane pomidory, wodę i ugotowaną fasolkę. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotujemy. Zredukujmy płomień, zamieszajmy i duśmy bez przykrywki przez ok 10 min.

W międzyczasie na patelni szklimy cebulę z czosnkiem i dodajemy umyte kurki.

Solimy, pieprzymy i dusimy, aż będą miękkie. Do fasoli dodajemy umyty
i pokrojony szpinak, mieszamy, dodajemy kurki i dusimy jeszcze przez chwilę.

W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Można dodać do tego bagietkę. Kroimy ją na kromki, skrapiamy oliwą i w rozgrzanym piekarniku zapiekamy je aż będą chrupiące, przyrumienione grzanki.
Podajemy od razu. Oczywiście w daniu wegańskim z bagietki rezygnujemy. 🙂

SMACZNEGO!