nagłówek

Szabat jest kobietą – warsztat kulinarny kuchni żydowskiej

Termin: 17 września 2015, godz. 18.30 – 22.00
Miejsce: Warszawa, Bemowo, ul. Dostępna 24
Prowadząca: Malka Kafka

Warsztat z tradycyjnej kuchni żydowskiej, z opowieściami o żydowskim domu, tradycjach i kabale oraz wspólne biesiadowanie przy koszernym winie.

Malka - strona

Kuchnia jest częścią kultury każdego narodu. Smakując potraw i słuchając opowieści o jedzeniu możemy nauczyć się o świecie i historii ludzi, z którymi zasiadamy przy stole znacznie więcej niż czytając tomy książek. Nie chodzi tu o wiedzę naukową, ale o prawdziwe poznanie, dotknięcie duszy, pamięci pokoleń, czegoś, co w słowach jest nieuchwytne.
Szczególnie aktualne jest to w przypadku kuchni żydowskiej. Smaki i zapachy przenoszą nas do świata, który ma już prawie 4000 lat. Wystarczy puścić wodze fantazji, a aromaty cynamonu, pomarańczy, miodu i kardamonu, przeniosą nas na bazary starożytnego wschodu aby rozpocząć kulinarną podróż od Ziemi Obiecanej przez Babilon, antyczną Grecję i Rzym, arabską Alhambrę, średniowieczne Niemcy, Polskę by zanieść nas w każdy zakątek świata, gdzie rozproszona żydowska społeczność zawędrowała w poszukiwaniu swojego nowego domu.
Najbardziej wyraźnym podziałem, jakiego można dokonać ze względu na smak i składniki jest podział na kuchnię Żydów aszkenazyjskich – północnoeuropejskich, których kultura rozwijała się w średniowiecznych Niemczech (heb. Aszkenazy – Niemcy) i kuchnię żydów sefardyjskich, południowoeuropejskich i północnoafrykańskich, którzy swoją tradycję rozwijali w średniowiecznej muzułmańskiej Hiszpanii (heb. Sefard – Hiszpania).
Na kuchnię aszkenazyjską składają się dania charakterystyczne dla całej Północnej Europy – ciężkie strawy, mięsa, kasze, gęste sosy, mocny smak cebuli i czosnku, ale przełamane nutą melancholii i tęsknoty za krajem mlekiem i miodem płynącym, za słońcem i radością. Dlatego ciężkie sosy rozsłodzone są rodzynkami, a marchwiowy cymes wabi aromatem cynamonu. W Polsce jako „kuchnia żydowska” znane są właśnie aszkenazyjskie dania.

Zamiarem niniejszych warsztatów jest zaprezentowanie Państwu starannie wyselekcjonowanych prawdziwych żydowskich przysmaków. Aby pełniej zrozumieć skąd się wzięły prowadząca – Malka Kafka wprowadzi Państwa w nieco tajemniczy i egzotyczny świat żydowskiej tradycji, kabały i religii.

11071958_10153264970144009_571765164_o

Malka prowadzi w Warszawie dwa koszerne lokale oferujące kuchnię izraelską: Tel- Avi i Marrakesh Café. Ponadto jest gospodynią programu „Koszer macher” w Kuchnia TV, w którym wprowadza widzów w zasady diety koszernej. Wraz ze swoją mamą Esterą jest też autorką książki „Przysmaki żydowskie”. Na co dzień  prowadzi koszerny żydowski dom, do którego często zapraszaja przyjaciół na Szabat – żydowskie święto, które obchodzi się co tydzień.

A ponieważ Szabat (lub Szabas*) jest najważniejszym elementem żydowskiej tradycji, pierwsze warsztaty kuchni żydowskiej będą dotyczyły właśnie tradycyjnych posiłków szabasowych. Dodamy jeszcze, że Szabat jest kobietą. W języku hebrajskim mówi się „ta” Szabat, a szczególnie religijne osoby dodają – Królowa Szabat.

Malka podczas warsztatów zaproponuje Państwu klasykę szabasowego menu, czyli:

Forszmaki na zimno

– śledź z cytryną i jabłkami
– Gehekte Eier, czyli kawior żydowski – siekane jajka z cebulą i domowym majonezem
– tradycyjna chałka szabasowa

Zupa

Golden Yoich z kneidlach – wegetariański rosół warzywny z kulkami macowymi

Danie główne

– Ryba natarta czosnkiem pieczona w świeżych ziołach
– Ziemniaki zapiekane z majerankiem
– Buraki gotowane w korzennych przyprawach z winogronami
– Cymes – duszona marchew ze śliwkami, migdałami, rodzynkami i miodem

Deser

Charoset – paschalny deser z jabłek i orzechów

Alkohole

Le Chaim! Kieliszek czerwonego słodkiego wina kiduszowego do deseru (tradycyjnie pitego podczas Szabasu)

Napoje

Herbata ze świeżą izraelską miętą Nana

*) jaka jest różnica, między Szabasem i Szabatem, i skąd się wzięła dowiecie się podczas warsztatów.

Koszt:

195 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone równoczesną wpłatą zaliczki w wysokości 50 złotych.
Wpłaty prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem: :”Szabat jest kobietą”.

konto ośrodka:
Alicja Chlasta
Deutsche Bank
05 1910 1048 2944 2902 8705 0001

Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
W przypadku jej braku w ciągu 7 dni od daty dokonania rezerwacji miejsce zostanie anulowane.

Swoje uczestnictwo wraz z wpłatą można wycofać do 2 tygodni przed zajęciami.
Przy rezygnacji po tym terminie wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

Dodatkowo uczestników prosimy o przysłanie numeru telefonu kontaktowego oraz o podanie pełnych danych personalnych (wymagane).