nagłówek

Nauka gotowania według zasad ajurwedy

Termin:  18 marca 2017, godz. 11.00 – 14.00
Miejsce: Warszawa, Stare Bemowo, ul. Dostępna 24
Prowadząca: Elżbieta Żuk-Widmańska

Ajurweda to „wiedza życia”, bądź „sztuka życia” – najstarszy na świecie system medyczny i filozoficzny, wywodzący się ze starożytnych Indii. Mimo iż powstał około pięć tysięcy lat temu, dziś nie traci nic ze swojej aktualności.

Jest to nauka o nas samych, pozwala nam zrozumieć naszą naturę i odkryć nasze potrzeby. Zawiera nie tylko wskazówki dotyczące leczenia chorób ale i przepisy na to – co jeść, jak dbać o siebie, jak żyć by pozostać w harmonii, szczęściu, zachowując zdrowie i długie życie.

W trakcie warsztatu w sposób przystępny i praktyczny przekażemy, jak w codziennym życiu wykorzystać tą starożytną wiedzę. Powiemy w jaki sposób się odżywiać, jak oczyszczać organizm aby zachować zdrowie i młody wygląd.

382204_10151535329065879_636119860_n

Jedzenie jest jedną z najważniejszych czynności w naszym życiu. Jak popularnie się mówi „jesteśmy tym co jemy”.

Według ajurwedy jedzenie jest pierwszym podstawowym lekarstwem, używanym do zapobiegania chorobom jak i do ich leczenia.
Od tego co jemy, w jaki sposób i w jakich ilościach zależy nasze zdrowie, zarówno psychiczne, fizyczne jak i mentalne.

Dania kuchni ajurwedyjskiej są proste i szybkie do przygotowania a produkty i przyprawy łatwo dostępne. Codziennie poświęcamy czas na przygotowanie posiłków zadbajmy aby były one zdrowe i pożywne.

W trakcie warsztatu :
1. Poznasz – właściwości przypraw, produktów, sposoby oczyszczania organizmu, zasady spożywania posiłków według ajurwedy.
2. Nauczysz się – przygotowywać proste i smaczne potrawy które,wspomagają trawienie, poprawiają odporność i dodają energii.
3. Planować dzień według zasad ajurwedy.
4. Nauczysz się określać jakim typem konstytucyjnym/energetycznym według ajurwedy jesteś, dzięki temu łatwo Ci będzie dopasować  indywidualnie dietę.

Razem ugotujemy:
Zupa jogurtowa, bezglutenowa
Soczewica ze szpinakiem
Sabji z dyni
Sabji z kapusty i ziemniaków
Ryż z przyprawami
Czatnej z kolendry
Placki z mąki z cieciorki

Deser
Czatnej z jabłek
Prażony sezam z brązowym cukrem pudrem

Warsztat składa się z części praktycznej i teoretycznej.

Prowadząca:

1502469_683476688355331_8133355359523738630_o

Elżbieta Żuk-Widmańska

Ajurwedą zajmuje się od 2004 roku. Wiedzy i masaży  ajurwedyjskich uczyła się w Instytucie Jiva Ayurveda w Indiach, Faridabad pod kierunkiem Doktora  Partapa Chauhana. Ukończyła szkolenie w zakresie “Ayurvedic Massage and Treatment”, “Ayurveda and Rejuvenation” , ” Ayurvedic cooking and life style”.
W  School of Ayurveda and Pancha Karma w Kanoor, Kerala ukończyła kurs z zakresu masaży ajurwedyjskich “Ayurvedic body work” .
Brała udział w warsztacie “Ajurweda a świadomość ciała” prowadzonym przez Donalda Van Howtena.
Prowadzi warsztaty kulinarne uczące przygotowywania posiłków według zasad ajurwedy oraz uczy kobiety jak dbać o siebie stosując metody naturalne.

Ogromną satysfakcję sprawia jej kiedy po zabiegach czy warsztatach uczestnicy przychodzą i mówią:
“Ela to działa”.
O ajurwedzie mówi:
“Według mnie, ajurweda to nauka o podejmowaniu decyzji, a podejmujemy je w każdej chwili. Chodzi o to aby były one  korzystne dla nas z perspektywy całego życia. Jest to możliwe, kiedy  umysł jest spokojny, wyciszony i zrównoważony. Jak to osiągnąć ? Tego właśnie uczy nas ajurweda.
Pomimo iż liczy sobie ponad 5 tysięcy lat, nie straciła nic ze swojej aktualności. Jej zasady są niezmienne  i uniwersalne, na tym polega jej piękno.  ”

Cena:

195 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą zaliczki w wysokości 95 złotych.

Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem: „Usługa szkoleniowa”.

Pozostałą kwotę należy zapłacić w dniu rozpoczęcia, u Elżbiety Żuk – Widmańskiej.
Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
W przypadku jej braku w ciągu 7 dni od daty dokonania rezerwacji miejsce zostanie anulowane.

Swoje uczestnictwo wraz z wpłatą można wycofać do 2 tygodni przed zajęciami.
Po tym terminie wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.