nagłówek

Kuchnia Żydów sefardyjskich

Termin: 18 maja 2014
Miejsce: Warszawa, Bemowo, ul. Dostępna 24
Prowadząca: Malka Kafka

Zapraszamy na wspólne gotowanie z tradycyjnej kuchni żydowskiej, z opowieściami o żydowskim domu, tradycjach i kabale oraz wspólne biesiadowanie przy koszernym winie.
Malka - strona

Kuchnia jest częścią kultury każdego narodu. Smakując potraw i słuchając opowieści o jedzeniu możemy nauczyć się o świecie i historii ludzi, z którymi zasiadamy przy stole znacznie więcej niż czytając tomy książek. Nie chodzi tu o wiedzę naukową, ale o prawdziwe poznanie, dotknięcie duszy, pamięci pokoleń, czegoś, co w słowach jest nieuchwytne.
Szczególnie aktualne jest to w przypadku kuchni żydowskiej. Smaki i zapachy przenoszą nas do świata, który ma już prawie 4000 lat. Wystarczy puścić wodze fantazji, a aromaty cynamonu, pomarańczy, miodu i kardamonu, przeniosą nas na bazary starożytnego wschodu aby rozpocząć kulinarną podróż od Ziemi Obiecanej przez Babilon, antyczną Grecję i Rzym, arabską Alhambrę, średniowieczne Niemcy, Polskę by zanieść nas w każdy zakątek świata, gdzie rozproszona żydowska społeczność zawędrowała w poszukiwaniu swojego nowego domu.

Najbardziej wyraźnym podziałem, jakiego można dokonać ze względu na smak i składniki jest podział na kuchnię Żydów aszkenazyjskich – północnoeuropejskich, których kultura rozwijała się w średniowiecznych Niemczech (heb. Aszkenazy – Niemcy) i kuchnię Żydów sefardyjskich, południowoeuropejskich i północnoafrykańskich, którzy swoją tradycję rozwijali w średniowiecznej muzułmańskiej Hiszpanii (heb. Sefard – Hiszpania).

Na kuchnię aszkenazyjską składają się dania charakterystyczne dla całej Północnej Europy – ciężkie strawy, mięsa, kasze, gęste sosy, mocny smak cebuli i czosnku, ale przełamane nutą melancholii i tęsknoty za krajem mlekiem i miodem płynącym, za słońcem i radością. Dlatego ciężkie sosy rozsłodzone są rodzynkami, a marchwiowy cymes wabi aromatem cynamonu. W Polsce jako „kuchnia żydowska” znane są właśnie aszkenazyjskie dania.

Zamiarem niniejszych warsztatów jest zaprezentowanie Państwu starannie wyselekcjonowanych prawdziwych żydowskich przysmaków. Aby pełniej zrozumieć skąd się wzięły prowadząca – Malka Kafka wprowadzi Państwa w nieco w tajemniczy i egzotyczny świat żydowskiej tradycji, kabały i religii.

Malka prowadzi w Warszawie dwa koszerne lokale oferujące kuchnię izraelską:  Tel-Aviv Cafe i restaurację Yaffo. Ponadto jest gospodynią programu „Koszer macher” w Kuchnia TV, w którym wprowadza widzów w zasady diety koszernej.  Wraz ze swoją mamą Esterą jest też autorką książki „Przysmaki żydowskie”. Na co dzień ze swoim mężem Izraelczykiem prowadzą koszerny żydowski dom, do którego często zapraszają przyjaciół na Szabat  – żydowskie święto, które obchodzi się co tydzień.

Malka podczas warsztatów zaproponuje Państwu klasykę menu kuchni Żydów sefardyjskich.

Ugotujemy:
-Tabouleh
– Baba ganoush
– Salata matbouha
– Tażin na słodko
– Tażin z sardynkami
– Ciasteczka marokańskie
– Kawa z kardamonem
– Herbata miętowa
– Wino koszerne

Termin:

18 maja 2014, godzina 11.00 – 15.00

Koszt:

220 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą  zadatku wysokości 100 złotych.

Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem: Kuchnia Żydów sefardyjskich.
konto ośrodka:
Alicja Chlasta
Deutsche Bank
05 1910 1048 2944 2902 8705 0001

Pozostałą kwotę należy zapłacić w dniu przyjazdu, u organizatorki, Alicji Chlasta.

Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
W przypadku jej braku w ciągu 7 dni od daty dokonania rezerwacji miejsce zostanie anulowane.

Swoje uczestnictwo wraz z wpłatą można wycofać do 1 tygodnia przed rozpoczęciem.
Po tym terminie wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.