nagłówek

Kuchnia włoska

Termin: 10 marca 2012
Miejsce: Warszawa
Osoba prowadząca: Roberto Galea

Kuchnia śródziemnomorska jest znana na całym świecie. Napisano o niej wiele książek, a także kręcono filmy. Narodziła się w basenie Morza Śródziemnego. W jej skład wchodzą m.in. kuchnie: włoska, francuska, marokańska, grecka. Bazuje na rybach morskich, owocach morza, wysokiej jakości oliwie z oliwek, makaronach, świeżych warzywach – nierzadko w postaci sałatek. Jest różnorodna, smaczna i zdrowa, a do jej przygotowania nie potrzeba trudno dostępnych składników. Słoneczny klimat tej kuchni zaczaruje każdego smakosza oraz zainspiruje do spotkań przy wspólnym stole z rodziną lub przyjaciółmi.

Kuchni włoskiej nikomu przedstawiać nie trzeba. Wszyscy ją znamy i lubimy. Pizza, pasta, rissotto, spaghetti, lasagne, tiramisu to nieobce nam nazwy. W kuchni tej używa się przede wszystkim makaronów w najróżniejszych postaciach – spaghetti, tagiatelle, papardelle, penne; pomidory, aromatyczne zioła takie jak oregano czy tymianek, parmezan, oliwę z oliwek. Tradycyjne włoskie danie składa się z przystawki, dania głównego i deseru.
Podążymy za tą tradycją na naszym spotkaniu i sporządzimy:
Bruschetta
Risotto
Tiramisu
Chleb we włoskim stylu
Ricotta domowa
Spaghetti z pulpecikami

Zapraszamy do wspólnego radowania się w kuchni i smakowania ugotowanych wspólnie dań!

Osoba prowadząca:

Roberto Galea

Roberto pochodzi z Malty. Z wykształcenia jestem dziennikarzem. Mieszka z rodziną w Warszawie. Kuchnia jest jego pasją. Pierwsze jego kulinarne wspomnienia to gotowanie z Babcią! Zawsze interesowało go jedzenie. Nie tylko spożywanie, ale historia skąd pochodzi, ziemia, która zrodziła składniki, ich połączenie.
Są dla niego jak poezja zmieniająca się w zależności od temperatury, powietrza czy gleby.
Roberto mówi o sobie:
„Skończyłem szkołę filmową na kierunku reżyseria, może dlatego tworzenie potraw jest dla mnie jak film. Reżyseruję, ustawiam tło – naczynia, płomień na kuchence – ustawiam aktorów – składniki – kręcę – gotuję – składam film – dekoruję potrawę. I podaję ją do stołu – wyświetlam na wielkim ekranie.
To moja pasja i moje życie, staram się zarazić nią moje dzieci, które uwielbiają, gdy gotujemy wspólnie, a nie mają jeszcze dwóch lat.
Ale to takie ciekawe zaglądać do garnka, gdy Tata wrzuca warzywa do wody, albo gnieść ciasto na pizzę. Zawsze się można pobrudzić 🙂
Dla mnie gotowanie i jedzenie to wielka przygoda…”

Termin:

10 marca 2012
godz. 11.00 – 15.00

Cena:

160 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą zaliczki w wysokości 80 złotych.

Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem:
wpłata na warsztat: Kuchnia włoska.

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058

Pozostałą kwotę należy wpłacić na miejscu, przed warsztatem.

W związku z dużym zainteresowaniem zajęciami pod uwagę brane są tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.

W przypadku rezygnacji na tydzień przed zajęciami zaliczka przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

Uczestników prosimy również o przysłanie numeru telefonu kontaktowego do siebie.

Przyjmiemy tylko 12 osób!!!

Miejsce:

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Warszawa, Starówka, ul. Freta 14 lok 2