nagłówek

Kuchnia francuska

Termin: 11 grudnia 2011
Miejsce: Warszawa
Osoba prowadząca: Roberto Galea

Kuchnia śródziemnomorska jest znana na całym świecie. Napisano o niej wiele książek, a także kręcono filmy. Narodziła się w basenie Morza Śródziemnego. W jej skład wchodzą m.in. kuchnie: włoska, francuska, marokańska, grecka. Bazuje na rybach morskich, owocach morza, wysokiej jakości oliwie z oliwek, makaronach, świeżych warzywach – nierzadko w postaci sałatek. Jest różnorodna, smaczna i zdrowa, a do jej przygotowania nie potrzeba trudno dostępnych składników. Słoneczny klimat tej kuchni zaczaruje każdego smakosza oraz zainspiruje do spotkań przy wspólnym stole z rodziną lub przyjaciółmi.

Francuskie jedzenie
Francja jest być może najbardziej znana z jej win i serów, ale jest również uważana za miejsce narodzin “Haute cuisine”. Dlatego nie dziwi fakt, że najlepsi kucharze pochodzą z Francji.
Francuskie jedzenie uważane jest za doskonałe. Jego tradycja sięga już setek lat.
Typowe dania to Bouillabaisse soup (zupa rybna z Marsylii), foie gras i croissant.

Ugotujemy:
– Soupe à l’oignon
– Quiche lorraine
– Trufle czekoladowe
– Kurczak z cytryną i czosnkiem
– Salade Niçoise (Sałatka nicejska)
– Terrina warzywna

Zapraszamy do wspólnego radowania się w kuchni i smakowania ugotowanych wspólnie dań!

Przyjmiemy tylko 12 osób.

Osoba prowadząca:

Roberto Galea

Roberto pochodzi z Malty. Z wykształcenia jestem dziennikarzem. Mieszka z rodziną w Warszawie. Kuchnia jest jego pasją. Pierwsze jego kulinarne wspomnienia to gotowanie z Babcią! Zawsze interesowało go jedzenie. Nie tylko spożywanie, ale historia skąd pochodzi, ziemia, która zrodziła składniki, ich połączenie.
Są dla niego jak poezja zmieniająca się w zależności od temperatury, powietrza czy gleby.
Roberto mówi o sobie:
„Skończyłem szkołę filmową na kierunku reżyseria, może dlatego tworzenie potraw jest dla mnie jak film. Reżyseruję, ustawiam tło – naczynia, płomień na kuchence – ustawiam aktorów – składniki – kręcę – gotuję – składam film – dekoruję potrawę. I podaję ją do stołu – wyświetlam na wielkim ekranie.
To moja pasja i moje życie, staram się zarazić nią moje dzieci, które uwielbiają, gdy gotujemy wspólnie, a nie mają jeszcze dwóch lat.
Ale to takie ciekawe zaglądać do garnka, gdy Tata wrzuca warzywa do wody, albo gnieść ciasto na pizzę. Zawsze się można pobrudzić.
Dla mnie gotowanie i jedzenie to wielka przygoda…”

Termin:

11 grudnia 2011, godz. 11.00 – 15.00

Cena:

160 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą  zaliczki wysokości 80 złotych.

Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem:
wpłata na warsztat: Kuchnia francuska.

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058

Pozostałą kwotę należy wpłacić na miejscu, przed warsztatem.

W związku z dużym zainteresowaniem zajęciami pod uwagę brane są tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.

W przypadku rezygnacji 1 tygodnie przed zajęciami zaliczka przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

Uczestników prosimy również o przysłanie numeru telefonu kontaktowego do siebie.

Przyjmiemy tylko 12 osób!!!

Miejsce:

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Warszawa, Starówka, ul. Freta 14 lok 2