nagłówek

Kuchnia na zimę

Termin: 30 listopada 2014, godz. 11.00 -15.00
Miejsce: Warszawa, Bemowo, ul. Dostępna 24
Prowadząca: Katarzyna Jaszczyk – Górska

Alcha gotuje 1 zmniejszone

Zima jest porą roku, w której nasz organizm potrzebuje ciepła, większej ilości kalorii, jedzenia bardziej ciężkiego i dającego nam więcej energii. To właśnie jedzenie i odpowiednia dieta mają wpływ na to, czy jest nam ciepło ,czy zimno; czy złapiemy przeziębienie, czy też będziemy na nie odporni. Styl życia i odżywiania dostosowany do pór roku jest bardzo istotnym elementem dla wzmacniania sił życiowych i zapobiegania chorobom.

Warsztat będzie okazją do zdobycia wiedzy na temat tego:

– jakie produkty są szczególnie korzystne w zimnych porach roku, a jakich dobrze byłoby unikać,
– jakie techniki sposoby przygotowywania potraw sprzyjają nam zimą,
– jak świadomie używać przypraw,
– które przyprawy są rozgrzewające, a które wychładzające.

W naszej strefie klimatycznej nie służy nam zbytnie ochładzanie się nawet latem, a zimą i jesienią zdecydowanie należy unikać potraw ochładzających. Taka wiedza pozwala wzmacniać organizm zimą i chronić go przed zimnem, wiatrem i infekcjami, a także pozwala z przyjemnością korzystać z zimowych spacerów!

Podczas warsztatu ugotujemy kilka zimowych dań. Zapraszamy  wszystkie osoby zainteresowane świadomym odżywianiem i wspieraniem swojego organizmu.

Do gotowania, jak zwykle użyjemy tylko i wyłącznie produkty z upraw ekologicznych.

Menu:
Zupa rybna wzmacniająca Nerki,
Kremowa zupa z brukselki,
Ryż z szybkowara „dla zmarzluchów”,
Zapiekanka z kapusty, fenkuła i soczewicy,
Aromatyczna zapiekanka z buraków i ziemniaków,
Surówka z kapusty czerwonej,
Tarta migdałowa,
Nawilżający kompot z gruszek, migdałów i owoców goji,
Pyszny grzaniec z rozgrzewającymi przyprawami korzennymi,
Zimowy napój.

Osoba prowadząca: Katarzyna Jaszczyk – Górska

Od 7 lat nieprzerwanie fascynuje się medycyna chińską. Zaczęła od kursu dietetyki i wprowadzenia jej na co dzień do swojej kuchni. Uczy się medycyny chińskiej u nauczycieli Avicenna Institut. Skończyła 4 letni kurs TMC prowadzony przez Matthiasa Hunecke i kontynuuje naukę na 4 letnim kursie ” Diagnostyki różnicowej ” prowadzonym przez Claude’a Diolosę.

Poza tym wzięła ukończyła następujące kursy:
– Ginekologia w TMC – C. Diolosa
– Meridiany cudowne – M. Hunecke
– Cztery filary organizmu – kurs o ziołach chińskich. Matthias Hunecke.
– ” 50 wspaniałych receptur ziołowych leczących powszechne zaburzenia ” Jeremy Ross.
– „Badanie pulsu” – dr Tadeusz Błaszczyk

Chętnie dzieli się swoją wiedzą z osobami, które lubią gotować i sprawia im to radość; chcą zadbać o siebie i swoich bliskich i są otwarte na zmiany swoich nawyków żywieniowych.

Cena:

220 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą zadatku w wysokości 100 złotych.

Zadatek prosimy wpłacić na konto ośrodka z dopiskiem:  „Kuchnia na zimę”.

konto ośrodka:
Alicja Chlasta
Deutsche Bank
05 1910 1048 2944 2902 8705 0001

Pozostałą kwotę należy opłacić w dniu warsztatu u organizatorki.

Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
W przypadku jej braku w ciągu 7 dni od daty dokonania rezerwacji miejsce zostanie anulowane.

Swoje uczestnictwo wraz z wpłatą można wycofać do 2 tygodni przed zajęciami.
Po tym terminie wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.