nagłówek

Kuchnia maltańska

Termin: 20 maja 2012
Miejsce: Warszawa
Osoba prowadząca: Roberto Galea

Maltańskie jedzenie jest bardzo podobne do języka kraju: podstawę stanowi arabski z bardzo silnym wpływem Sycylii, z różnymi elementami angielskimi, francuskimi oraz hiszpańskimi. Niektórzy mówią, że jedzenie maltańskie było pierwszą na świecie kuchnią fuzji!

Kuchnia tej niewielkiej wyspy (316 km2) nie jest wytworna. Jest to raczej proste jedzenie nadające się do wyżywienia dużych rodzin, dysponujących małym budżetem. Składniki stanowi to, co jest łatwo dostępne na wyspie Morza Śródziemnego, czyli: ośmiornice, ryby, królik, warzywa korzeniowe (np. marchew i ziemniaki) oraz kozi ser.

Jako przykład posłużyć może jedna z najbardziej tradycyjnych potraw, czyli „Soppa ta ‚l-armla” („Zupa wdowy”). Złożona jest z różnych składników, ale zazwyczaj jednym z nich jest ser ricotta i kiełbasa maltańska (na ostro, z nasionami kolendry). Nazwa zupy pochodzi z obyczaju, który polega na tym, iż po śmierci męża, sąsiedzi wdowy przynoszą jej różności do jedzenia, a ona przygotowuje z tych wszystkich darów obfitą zupę.

Żywność na Malcie jest ważna także w kontekście społecznym. Nie tak dawno jeszcze, kiedy piece nie były tak powszechne, zabierało się dania z mięsa i ziemniaków do lokalnego piekarza przed niedzielną mszą, a następnie odbierało się je godzinę później i zanosiło do swoich rodzin.

Istnieją również potrawy spożywane podczas szczególnych momentów roku. Pyszna “Prinjolata” jest to góra smakowitych dobroci z orzechów sosny – spożywana w czasie karnawału.

Kuchnia maltańska odzwierciedla również powolny rytm życia wyspy: ludzie nie spieszą się, lubią cieszyć się przygotowywaniem i spożywaniem potraw do syta!

Na warsztacie ugotujemy następujący zestaw dań:

pasta-z-bobu Bigilla (pasta z bobem)
tortilla Torta tal-irkotta (Tarta z rikottą)
smazony-kralik Fenek moqli bit-tewm (Smażony królik)
keks-chlebowy Pudina ta-hobż (Keks chlebowy)

Zapraszamy do wspólnego radowania się w kuchni i smakowania ugotowanych wspólnie dań!

Przyjmiemy tylko 12 – 14 osób.

Osoba prowadząca:

Roberto Galea

Roberto pochodzi z Malty. Z wykształcenia jestem dziennikarzem. Mieszka z rodziną w Warszawie. Kuchnia jest jego pasją. Pierwsze jego kulinarne wspomnienia to gotowanie z Babcią! Zawsze interesowało go jedzenie. Nie tylko spożywanie, ale historia skąd pochodzi, ziemia, która zrodziła składniki, ich połączenie.
Są dla niego jak poezja zmieniająca się w zależności od temperatury, powietrza czy gleby.
Roberto mówi o sobie:
„Skończyłem szkołę filmową na kierunku reżyseria, może dlatego tworzenie potraw jest dla mnie jak film. Reżyseruję, ustawiam tło – naczynia, płomień na kuchence – ustawiam aktorów – składniki – kręcę – gotuję – składam film – dekoruję potrawę. I podaję ją do stołu – wyświetlam na wielkim ekranie.
To moja pasja I moje życie, staram się zarazić nią moje dzieci, które uwielbiają gdy gotujemy wspólnie, a nie mają jeszcze dwóch lat. Ale to takie ciekawe zaglądać do garnka, gdy Tata wrzuca warzywa do wody, albo gnieść ciasto na pizze zawsze się można pobrudzić 🙂
Dla mnie gotowanie i jedzenie to wielka przygoda..”.

Termin:

20 maja 2012
godz. 11.00 – 15.00

Cena:

180 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą  zaliczki wysokości 80 złotych.
Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem:
wpłata na warsztat: Kuchnia maltańska.

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058

Pozostałą kwotę należy wpłacić na miejscu, przed warsztatem.

W związku z dużym zainteresowaniem zajęciami pod uwagę brane są tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.

W przypadku rezygnacji na tydzień przed zajęciami zaliczka przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

Uczestników prosimy również o przysłanie numeru telefonu kontaktowego do siebie.

Miejsce:

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Warszawa, Starówka, ul. Freta 14 lok 2