nagłówek

Kuchnia kabalistyczna

Termin: 17 czerwca 2012
Miejsce: Warszawa
Prowadząca: Malka Kafka

Po raz pierwszy w Polsce!

Zapraszamy na smaczną podróż po Kabale, ekologii i fizyce kwantowej. Wszystko zostanie podane w lekki, bardzo przystępny sposób pełen humoru. Podczas warsztatów, w czterech odsłonach symbolizujących cztery światy stworzenia – od świata ziemskiego do świata czystego ducha, przygotujemy dziesięć dań odzwierciedlających dziesięć Sefir, czyli cech Boskiego Światła w kabalistycznym Drzewie Życia.

Tradycja żydowska jest w głębokim sensie ekologiczna i równocześnie mistyczna. Ludność zamieszkująca Środkowy i Bliski Wschód, skąd wywodzą się Żydzi była bardzo związana z ziemią. Każda roślina, którą znajdowało się na pustyni, każda oaza z daktylowymi palmami i każde zwierzę w stadzie były częścią życia i środkiem do przeżycia.
Kiedy Bóg dawał obietnicę wejścia do Ziemi Obiecanej nie zachęcał Izraelitów tym, że będą mieli bogactwa, złoto i hurysy, ale że ziemia ta będzie mlekiem i miodem płynęła. Kiedy na polecenie Mojżesza wywiadowcy sprawdzili, czy Kanaan jest bogaty, przynieśli jako dowód ogromne kiście winorośli.

Mistycyzm żydowski, czyli Kabała (nie mylić z ludową obrzędowością i stawianiem kart) mówi Natomiast, że co na dole, to i na górze. Czyli, że każda rzecz w naszym fizycznym świecie znajduje odbicie w świecie duchowym i odwrotnie. Dlatego zgłębiając tajemnice fizycznego świata możemy poznać jak wygląda świat jeden, dwa i trzy poziomy wyżej i dowiedzieć się, że mamy na niego wpływ na każdym poziomie.

Pobierając energię w postaci jedzenia faktycznie dokonujemy uwolnienia kwantów światła (lub wg Kabały Światła Nieskończoności) i tym samym wprowadzamy zmianę w łańcuchu powiązań w całym wszechświecie. Co dalej stanie się z tym światłem (Światłem) zależy od naszej decyzji. Wydalimy je drugim końcem, czy wykorzystamy w trochę lepszym celu?

ProwadzącaMalka Kafka wprowadzi Państwa w nieco tajemniczy i egzotyczny świat żydowskiej tradycji, kabały i religii.

Malka prowadzi w Warszawie dwa koszerne lokale oferujące kuchnię izraelską: Tel-Aviv Cafe i restaurację Yaffo. Ponadto jest gospodynią programu „Koszer macher” w Kuchnia TV, w którym wprowadza widzów w zasady diety koszernej. Wraz ze swoją mamą Esterą jest też autorką książki „Przysmaki żydowskie”. Na co dzień ze swoim mężem Izraelczykiem prowadzą koszerny żydowski dom, do którego często zapraszają przyjaciół na Szabat – żydowskie święto, które obchodzi się co tydzień.

Termin:

17 czerwca 2012, godzina 11.00 – 15.00

Koszt:

180 złotych

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą zaliczki w wysokości 80 złotych.

Wpłaty prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem:
wpłata na warsztat: Kuchnia kabalistyczna.

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058

Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.

W przypadku rezygnacji tydzień przed zajęciami wpłata przepada bez możliwości przeniesienia na inny termin.

Pozostałą kwotę należy wpłacić w dniu warsztatu u organizatorki, Alicji Chlasta.

Przyjmiemy tylko 14 osób !!!!

Miejsce:

Alcha Osrodek Rozwoju Osobistego
Warszawa, ul. Freta 14 lok 2