nagłówek

Kuchnia izraelska

Termin: 2 grudnia 2012
Miejsce: Warszawa
Prowadzący: Michael  Hermon

Kuchnia izraelska absolutnie nie jest kuchnią żydowską, więc zapomnijcie o cymesie i czulencie. Na takie mecyje zapraszamy na warsztaty do Malki Kafki, która prowadzi u nas warsztaty „Szabat jest kobietą” oraz „Kuchnia Żydów sefardyjskich”.

Kuchni izraelskiej bliżej do kuchni arabskiej i śródziemnomorskiej. Łączy w sobie tradycje wielu kultur, bo Izrael to chyba najbardziej wielonarodowe państwo świata. Jest pełen kontrastów – od nowoczesnego i światowego Tel Awiwu do bardzo tradycyjnej Jerozolimy, od pustyni Negev do soczystych wzgórz Golan, od pełnego życia Morza Śródziemnego do bardzo martwego Morza Soli. Wbrew kreowanemu przez media i polityków wizerunkowi Arabowie i Żydzi, muzułmanie i chrześcijanie żyją ze sobą w równowadze, a co najważniejsze jedzą posiłki przy wspólnych stołach. Co najchętniej jedzą? Humus, falafle, świeże sałaty i pitę. Popijają miętową herbatę, a w zimniejsze dni sahlab – waniliowy mleczny napój z kłącza orchidei.

Najlepiej uczyć się gotowania oczywiście z pierwszej ręki. Dlatego specjalnie dla Was zaprosiliśmy do prowadzenia warsztatów rodowitego Izraelczyka. Michael Hermon (prywatnie mąż Malki Kafki, tej od warsztatów żydowskich), przyjechał do Polski 7 lat temu. Jego rodzice pochodzą z Maroka, mamy więc nadzieję, że następnym razem uda się nam namówić go na warsztat kuchni marokańskiej.
Michael oprócz tego, że świetnie gotuje i podchodzi do gotowania bardzo systematycznie (będą przepisy!), gra na gitarze i śpiewa, dlatego szykujcie się na naukę (prostych) piosenek po hebrajsku.

Zapowiada się świetna zabawa!

Przygotujemy co następuje:
• Szakszuka – śniadaniowy izraelski hit, jajka sadzone na pikantnym sosie z wysmażanych pomidorów i papryki
• Humus
• Falafel
• Sałatka izraelska
• Amba – sos z mango, brzoskwiń i imbiru
• Jogurtowy sos z miętą
• Sahlab – mleczny napój na zimne dni

Oczywiście miętowa herbata i izraelskie wino, bo wszyscy wiedzą, że najlepsze wino pochodzi z Galilei.

Le hitraot!/ Do zobaczenia!

Termin:

2 grudnia 2012, godzina 11.00 – 15.00

Koszt:

195 złotych
Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą zadatku w wysokości 75 złotych.
Wpłaty prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem: kuchnia izraelska.

Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
Inteligo PKO BP
50 1020 5558 1111 1355 6440 0058

Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
W przypadku rezygnacji tydzień przed zajęciami wpłata przepada bez możliwości przeniesienia na inny termin.

Pozostałą kwotę należy wpłacić w dniu warsztatu u organizatorki, Alicji Chlasta.

Przyjmiemy tylko 12 osób !!!!

Miejsce:

Alcha Osrodek Rozwoju Osobistego
Warszawa, ul. Freta 14 lok 2