nagłówek

Sztuka gotowania według Pięciu Przemian

Termin: 18 października 2014 – rozpoczęcie cyklu
Miejsce: Warszawa, Bemowo, ul.Dostępna 24
Prowadząca: Katarzyna Jaszczyk – Górska

 

Alcha gotuje 1 zmniejszone

Odżywianie wg Pięciu Przemian jest istotnym elementem Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, która jest medycyną profilaktyczną. Wg tej filozofii równowaga energetyczna to podstawowy warunek, który zapewnia zdrowie ciała i ducha.

Odżywianie wg Pięciu Przemian to cała filozofia, która daje nam możliwość wykorzystania właściwości tego, co jemy do poprawy swojego zdrowia i samopoczucia.
Prawidłowa dieta powinna uwzględniać termiczne działanie produktów oraz być dostosowana do pór roku i klimatu, w jakim żyjemy. Wiedza na temat termicznych i energetycznych właściwości produktów pozwala również na dostosowanie posiłków do naszych cech indywidualnych i nauczy nas wybierania dla siebie odpowiednich potraw.

Samo gotowanie wg kolejności Przemian to wykorzystanie powyższej koncepcji filozoficznej dla zrównoważenia energetycznego potraw. Posiłki przygotowane wg 5 Przemian są:

• łatwiej strawne
• smaczniejsze
• umożliwiają przyswojenie wszystkich składników pokarmowych,
• a wszystkie narządy są dobrze odżywione

W dzisiejszych czasach przywiązujemy dużą wagę do jakości produktów, natomiast wielu z nas zadowala się niską jakością jedzenia. Wiele z powszechnie dostępnych produktów nie tyle nie dodaje nam energii, co wręcz obniża poziom naszej energii życiowej i szkodzi nam.
Uświadomienie sobie, jak duży wpływ ma to, co jemy na nasze samopoczucie i zdrowie sprawia, że zaczynamy inaczej patrzeć na przygotowywanie jedzenia i gotowanie. Takie gotowanie nie jest stratą czasu, jest wyrazem dbałości o siebie i swoich bliskich.

Na efekty, a tym samym i satysfakcję nie trzeba długo czekać.

Gotowanie wg 5 Przemian nie jest czymś egzotycznym, wręcz przeciwnie. Zbliżenie się do natury oznacza powrót do korzeni, czyli do tego jak odżywiały się nasze babcie. Oparcie się na tej wiedzy i własna inwencja to istota gotowania wg 5 Przemian.

Podczas warsztatów ugotujemy i zjemy wspólnie, tak aby każdy mógł sam się przekonać, jak łatwe do przygotowania i smaczne są potrawy wg Pięciu Przemian.

1 spotkanie 18 października 2014
będzie poświęcone wprowadzeniu do filozofii odżywiania wg Pięciu Przemian i zapoznaniu się z najistotniejszymi jej zasadami oraz energetycznymi i termicznymi aspektami działania produktów.

Omówimy następujące kwestie:

– dieta jako profilaktyka zdrowia i podstawowe z narzędzie Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
– energia pożywienia i jak ją ugryźć
– działanie termiczne produktów
– prawidłowy rytm posiłków w ciągu dnia
– dieta zgodna z porą roku
– zasady gotowania wg Pięciu Przemian

Podczas pięciu, kolejnych spotkań omówimy:
– specyfikę danej Przemiany,
– przyporządkowane jej narządy,
– aspekty psychologiczne,
– sposób odżywiania w odpowiadającej jej porze roku,
– działanie przyporządkowanego jej smaku oraz jego wskazania i przeciwwskazania.
– ugotujemy przykładowe dania wzmacniające narządy danej przemiany.

Terminy poszczególnych spotkań:

18 października 2014, sobota, godz. 11.00 – 15.00 – warsztat wprowadzający
19 października 2014, niedziela, godz. 11.00 – 14.00
25 października 2014, sobota,godz. 11.00 – 15.00
26 października 2014, niedziela, godz. 11.00 – 14.00
29 listopada 2014, sobota, godz. 11.00 – 14.00
30 listopada 2014, niedziela,godz. 11.00 – 15.00

W soboty – wykład i gotowanie.
W niedziele – gotowanie i omówienie działania przygotowanych potraw.

Na zajęcia przyjmiemy tylko 15 osób.

Osoba prowadząca

 Katarzyna Jaszczyk – Górska

Od 10 lat nieprzerwanie zajmuje się medycyna chińską. Zaczęła od kursu dietetyki i wprowadzenia jej na co dzień do swojej kuchni. Posiada dyplom Instytutu Avicenny z zakresu dietetyki leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskie. Skończyła 4 letni kurs TMC prowadzony przez Matthiasa Hunecke i kontynuuje naukę na 4 letnim kursie ” Diagnostyki różnicowej ” prowadzonym przez Claude’a Diolosę.

Poza tym wzięła ukończyła następujące kursy:
– Ginekologia w TMC – C. Diolosa
– Meridiany cudowne – M. Hunecke
– Cztery filary organizmu – kurs o ziołach chińskich. Matthias Hunecke.
– ” 50 wspaniałych receptur ziołowych leczących powszechne zaburzenia ” Jeremy Ross.
– „Badanie pulsu” – dr Tadeusz Błaszczyk

Chętnie dzieli się swoją wiedzą z osobami, które lubią gotować i sprawia im to radość; chcą zadbać o siebie i swoich bliskich i są otwarte na zmiany swoich nawyków żywieniowych.

Cena:

950 złotych – udział w całym cyklu,
350 złotych – udział w jednym weekendzie,
190 złotych – udział w jednym spotkaniu.

Warunkiem uczestnictwa w zajęciach jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą zaliczki w wysokości 300 złotych.

Wpłaty prosimy kierować na konto z dopiskiem: „Gotowanie według Pięciu Przemian”.

konto do przelewu:
Alicja Chlasta
Deutsche Bank
05 1910 1048 2944 2902 8705 0001

Pozostałą kwotę należy opłacić w dniu warsztatu u organizatorki.

Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
W przypadku jej braku w ciągu 7 dni od daty dokonania rezerwacji miejsce zostanie anulowane.

Swoje uczestnictwo wraz z wpłatą można wycofać do 2 tygodni przed zajęciami.
Po tym terminie wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.