nagłówek

Kulinarny weekend nad Wigrami

Termin: 7 -11 listopada 2014 – długi weekend listopadowy
Miejsce: Mikołajewo/Suwalszczyzna

Do udziału zapraszamy singli, pary, rodziny.
Czas spędzimy na gotowaniu, wędrowaniu, wypoczywaniu, świętowaniu i odpoczywaniu od stresu, pośpiechu, hałasu i pędzenia, do którego zmusza nas wielkie miasto i czas, w jakim dane jest nam żyć. Poznamy tajniki kuchni suwalskiej, tatarskiej. Porozmawiamy o tym czym jest Slow Food i dlaczego tak ważne jest, aby wprowadzić go w życie.

W programie:

  • wieczorny wykład na temat Slow Food,
  • warsztat kulinarny kuchni suwalskiej
  • warsztat kulinarny kuchni tatarskiej z opowieścią o tradycji i kulturze Tatarów,
  • warsztat robienia sękacza,
  • wyprawa do Wigierskiego Parku Narodowego zakończona ogniskiem,
  • bania z kąpielą w Czarnej Hańczy!

Slow nad Wigrami

Ruska bania nad Czarną Hańczą
Bania, jesienią nad rzeką Czarną Hańczą to przeżycie nie do opisania, o którym będzie pamiętało się wiele lat. Wejście do lodowatej rzeki pozornie wydaje się niemożliwe. Ci, którzy odważyli się zawsze są zachwyceni. Polecamy artykuł na temat bani wraz z fotoreportażem, który ukazał się w kwartalniku Wigierskiego Parku Narodowego „Wigry”
http://www.wigry.win.pl/kwartalni /nr21_banie.htm
Koniecznie zobaczcie fotoreportaż. Autorem jest Piotr Malczewski, który prowadzi u nas w ośrodku plenery fotograficzne.

Warsztat kuchni tatarskiej
Będzie to wspólne gotowanie z opowieścią o tradycji i kulturze Tatarów.
Podczas tego warsztatu przewodnikami będą suwalscy Tatarzy, którzy prowadzą w Suwałkach świetną knajpkę kuchni tatarskiej.
Przygotujemy:
– zupa kurkowa
– beremecze
– czeburek z jagnięciną
– czeburek z warzywami
– surówki (2 rodzaje)
– ciasto domowe

Warsztat kuchni suwalskiej
Kuchni suwalskiej nie można wyobrazić sobie bez ziemniaka.
Był on zawsze podstawowym daniem na tej ziemi trochę górzystej, kamienistej, zalesionej, o słabej glebie, na której tylko ziemniak był pewnym plonem. Nie dziwi, więc fakt, że powstały tutaj z niego potrawy smaczne i pożywne, których nie uraczy się w innych regionach.
Podczas warsztatu przygotujemy:
– kartacze, najbardziej regionalną potrawę tego regionu,
– babkę ziemniaczaną,
– kiszkę ziemniaczaną,
– surówki.
+ ciasto, herbata, kawa, kompot.

Warsztat robienia sękacza

034
Sękacz jest to ciasto biszkoptowo- tłuszczowe, pieczone nad otwartym ogniem na obracającym się rożnie w kształcie drewnianego wałka lub wydłużonego stożka. Ciasto to ma kształt sękatego, wydrążonego pnia drzewa. Ciasto to jest znane na Litwie oraz wzdłuż całej wschodniej granicy.
Jest bardzo kaloryczne jednak jego smak sprawia, że szybko o tym zapominamy 😉

Wigierski Park Narodowy

Wigierski Park Narodowy położony jest na północnym skraju Puszczy Augustowskiej, największego, zwartego kompleksu leśnego na Nizinie Środkowoeuropejskiej, który wraz z lasami na terytorium Litwy i Białorusi pokrywa obszar około 300 tysięcy hektarów.

Geograficznie Park leży w granicach Pojezierza Litewskiego. Prawie cały obszar Wigierskiego Parku Narodowego leży w środkowej części dorzecza rzeki Czarna Hańcza, dopływu Niemna.
Jest to piękny obszar pełen lasów, jezior, rzek, na którym dominuje jezioro Wigry z położonym na jego brzegu Pokamedulskim Klasztorem, w którym w 1999 rok odpoczywał Ojciec Święty – Jan Paweł II podczas swojej pielgrzymki do Polski.
Wigierski Park Narodowy wraz z jeziorem Wigry jest najbardziej atrakcyjnym krajobrazowo miejscem w Polsce.
My odwiedzimy piękne jeziorka zwane Sucharami. Jest to jedna z najbardziej urokliwych części tego regionu.  Poniższy filmik troszeczkę Wam to przybliży.

Rozkład dnia:

7 listopada, piątek
14.00 – 18.00 rejestracja
18.00 kolacja
19.30 Slow food – wykład

8 listopada, sobota
9.00 – śniadanie
11.00 – 15.00 warsztat kuchni suwalskiej
18.00 kolacja
19.30 wieczór filmowy

9 listopada, niedziela
9.00 – śniadanie
11.00 – 15.00 wyprawa do Wigierskiego Parku Narodowego zakończona ogniskiem,
czas wolny
18.00 kolacja
19.30 wieczór filmowy

10 listopada, poniedziałek
9.00 – śniadanie
11.00 – 15.00 warsztat kuchni tatarskiej
czas wolny
18.00 kolacja
19.30 Bania nad Czarną Hańczą

11 listopada, wtorek
9.00 – śniadanie
Wyjazd

Koszt:

895 złotych – noclegi w pokoju 2-osobowym, wyżywienie, warsztaty.
1055 złotych – noclegi w pokoju 1 – osobowym, wyżywienie, warsztaty.

Warunkiem uczestnictwa jest zgłoszenie mailowe lub telefoniczne potwierdzone wpłatą zaliczki w wysokości 250 złotych.
Wpłatę prosimy kierować na konto ośrodka z dopiskiem: „Kulinarny weekend nad Wigrami”.

konto ośrodka:
Alicja Chlasta
Deutsche Bank
05 1910 1048 2944 2902 8705 0001

Pozostałą kwotę należy zapłacić w dniu warsztatu, u organizatorki, Alicji Chlasta.

Przyjmujemy tylko zgłoszenia potwierdzone wpłatą.
W przypadku jej braku w ciągu 7 dni od daty dokonania rezerwacji miejsce zostanie anulowane.

Swoje uczestnictwo wraz z wpłatą można wycofać do miesiąca przed rozpoczęciem.
Po tym terminie wpłata przepada bez możliwości przeniesienia jej na inny termin.

Dojazd:

autobus PKS:
Warszawa Zachodnia – Suwałki
13:20 – 19:00
15:30 – 21:05
18:05 – 23:40

autobus Żak Express: – rozkład jazdy

Osobom, które przyjadą do Suwałk autobusem, zapewnimy transport do ośrodka.

samochód: z Suwałk drogą na Sejny. Po przejechaniu około 12 kilometrów należy skręcić w prawo w drogę na Wigry.
Szczegółowy dojazd otrzymacie Państwo na maila.

 

Miejsce:

Pensjonat wigierski - zmniejszone
Czas spędzimy w super pensjonacie, który położony jest w sercu Wigierskiego Parku Narodowego, na skraju Puszczy Augustowskiej. Położenie Pensjonatu w samym centrum Wigierskiego Parku Narodowego i w bliskiej odległości od Puszczy Augustowskiej, największego zwartego kompleksu leśnego na Niżu Europejskim, sprawia iż jest to jedno z najbardziej atrakcyjnych krajobrazowo miejsc w Polsce.
Do dyspozycji Państwa przygotowaliśmy pokoje 1-, 2-, 3- osobowe, każdy oczywiście z łazienką.
WiFi 🙂
Cisza, spokój, przestrzeń.

Krótkie filmiki z naszych poprzednich wyjazdów.

SLOW FOODOWY SYLWESTER NAD WIGRAMI – 2012

AKTYWNY WYPOCZYNEK NAD WIGRAMI – 2014